Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 14 dec 2020

Even Tot Hier scoort met item over metafoor-verslaving Rutte en De Jonge

Volgens de website van de Rijksoverheid is Mark Rutte minister president en Hugo de Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar daarnaast hebben beiden nog een parttime baan. Namelijk als woordkunstenaar. In de voorbije maanden hebben deze frontmannen in de strijd tegen het coronavirus al vele metaforen gebruikt. De mannen van Even Tot Hier hebben deze op een rij gezet en schetsen een bijzonder plaatje.

Het gebruik van metaforen en beeldspraak is allesbehalve nieuw in de politiek. Logisch, want dit is de perfecte manier om een ingewikkeld verhaal zo plat te slaan dat het voor iedereen duidelijk is. Althans, als je het met mate doet en een beetje consequent blijft. Helaas hebben Hugo de Jonge en Mark Rutte dat inmiddels losgelaten en trakteren ze ons iedere week weer op nieuwe vergelijkingen. En dat zorgt voor verwarring bij het volk en in de studio van Even Tot Hier.

De metaforen van Rutte en De Jonge

In Even Tot Hier blikken Niels van der Laan en Jeroen Woe terug op het nieuws van de laatste week en overgieten dit met een satirisch sausje. Zeker een aanrader voor iedereen die Zondag met Lubach zo enorm mist. Ook in Even Tot Hier krijgen prominenten iedere week een spiegel voorgehouden. Zoals gezegd waren dat deze week Hugo de Jonge en Mark Rutte.

Het inmiddels bekende duo blijft maar doorgaan met het rondstrooien van metaforen, beeldspraken en bijzondere vergelijkingen. Hierdoor zijn de heren van Even Tot Hier het overzicht helemaal kwijt. Om het voor iedereen weer even duidelijk te maken, zoomen ze uit en schetsen ze hoe het virus er op dit moment uit ziet. Een heerlijke tsunami van metaforen die, als je ze achter elkaar zet, nergens meer op slaan.

In Even Tot Hier zien we overigens niet alleen hoeveel verwarring Rutte en de Jonge zaaien, maar ook hoe het anders kan. Onze oosterbuurvrouw Angela Merkel pakt het namelijk heel anders aan. Geen verwarrende metaforen, maar een emotioneel betoog met een harde en duidelijke boodschap. Het zou lekker zijn als de mannen die ons landen leiden in deze crisis daar een keer een voorbeeld aan nemen. Gisteren bleek namelijk opnieuw dat de huidige aanpak nog niet echt werkt.

Even Tot Hier of Zondag met Lubach?

Mocht je ondanks Even Tot Hier nog steeds Zondag met Lubach enorm missen? Vergeet dan niet om zijn theatervoorstelling terug te kijken. Deze was eind november te zien op NPO 3, maar is inmiddels ook gewoon hier te zien. Zeker een aanrader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Even Tot Hier scoort met item over metafoor-verslaving Rutte en De Jonge
Sluiten