Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Life 29 jun 2020

Europa mengt zich in nieuwe ruimteoorlog met China en SpaceX

De ruimte-industrie stond de laatste jaren op een lager pitje, maar is door SpaceX en China volop aangewakkerd. Nu kan zelfs Europa niet meer achterblijven.

SpaceX heeft voor een verandering in het ruimtelandschap gezorgd. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zet er alles op om in 2024 naar de maan te kunnen en later naar Mars. NASA en Trump zijn uitermate blij met de plannen van het bedrijf. Het is dan ook een van de drie gegadigden om een raket te ontwerpen die een Amerikaanse man en vrouw naar de maan kunnen brengen.

Europa wil de strijd aangaan met SpaceX

De innovatie die aan de Amerikaanse kant van de Atlantische Oceaan gaande is, zorgt ervoor dat Europa niet kan achterblijven. Ook op ons continent wordt vol ingezet om de wereldmacht bij te blijven. Het zorgt ervoor dat er de aankomende jaren meer EU-budget naar ruimtevaart gaat. Zo heeft het voor meer dan een miljard aan orders uitgezet bij de Franse satellietlanceerder Arianespace. De Europese commissaris Thierry Breton, die verantwoordelijk is voor ruimtevaart, hoopt dat het niet alles is. Hij wil dat Europa de aankomende jaren 16 miljard gaat investeren, laat hij aan Reuters weten.

Hier moet het geld naartoe gaan

Maar waarvoor wil hij de budgetten precies gaan gebruiken? Voor de eerste keer wil de EU-geld stoppen in het ontwikkelen van nieuwe technologie om raketten te lanceren, waaronder ook ruimtevoertuigen die kunnen worden hergebruikt. Ook moet er een miljard gaan naar Europese startups die zich richten op ruimtevaart. Zij moeten via een competitie de mogelijkheid krijgen om gratis gebruik te maken van satellieten en launchers.

Maar naast geld hoopt Europa nog op een andere manier de concurrentie met China en de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Zo zijn de plannen voor de lancering van Galileo-satellieten vervroegd. De ruimtesondes moeten nu in 2024 de ruimte ingeschoten worden in plaats van 2027. Breton noemt ze “de meest moderne satellieten ter wereld”. Ze kunnen interactie met elkaar hebben en een preciezer signaal geven dan anderen. Met het nieuwe satelliet-systeem moeten alle Europeanen supersnel internet tot hun beschikking krijgen.

Reageer op artikel:
Europa mengt zich in nieuwe ruimteoorlog met China en SpaceX
Sluiten