Essential Recipes: De flank steak salade met parmezaanse kaaschips

Een echte man weet zijn weg te vinden in de keuken. We hoeven natuurlijk niet allemaal de sterren van de hemel te kunnen koken, maar het heeft zeker voordelen. Wij gaan je helpen door iedere week uit te leggen hoe je een echte classic op tafel zet. Dit keer staat de flank steak salade met parmezaanse kaaschips op de menukaart.

De steak dateert terug naar de vijftiende eeuw. De oude Noormannen uit Scandinavië bereidden een dik stuk vlees, vaak van rund of lam, op de grill en noemden het steikja. Een van ‘s werelds meest populaire vleesgerechten was geboren. De steak is de hele wereld over gegaan en je kunt hem op allerlei verschillende manieren bereiden. Wij geven er dit keer een moderne en gezonde twist aan.

steak

Ingrediënten

 • 500 gram runder vinkenlap
 • 120 ml Italiaanse dressing
 • 400 gram bindsla
 • 40 gram radijs
 • 60 gram rode uien
 • 450 gram asperges
 • 6 eetlepels geraspte Parmazaanse kaas
 • Een snufje zwarte peper en zout

Steak

Bereidingswijze van een steak

 1. Marineer de vinkenlap in 120 ml Italiaanse dressing. Bij voorkeur niet in een metalen schaal. Tip: marineer de steak in een ziplock-zakje. Leg hem tenminste 2 uur in de koelkast of marineer hem een nacht van te voren.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik anti-aanbak folie of spray.
 3. Om Parmezaanse kaaschips te maken, kun je het beste de kaasrasp zo dik mogelijk op elkaar leggen. Laat ook genoeg ruimte tussen de chipjes in spé. Chips van 5 cm is het ideale formaat, maar dit is natuurlijk aan jezelf. Bak de chips 6 tot 8 minuten tot ze lichtbruin zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen.
 4. De vinkenlap kun je op de houtskoolgrill bakken of op het gasfornuis. Haal de steak voorzichtig uit de marinade en strooi er nog wat zout en zwarte peper overheen. Als je hem op het fornuis bakt, hoef je geen extra olie of boter te gebruiken. Leg de steak nu op de grill of in de pan. Een laag of gemiddeld vuurtje volstaat. Kook hem 15 tot 18 minuten. Draai hem halverwege nog een keer om. Als je van een rauwere steak houdt, is 10 tot 12 minuten genoeg. Bak je hem liever wat door, laat hem dan 20 tot 22 minuten liggen. Als de steak is gebakken, moet je ‘m nog even 5 minuten laten rusten.
 5. Het is gemakkelijker om de asperges en de rode uien in de pan te bakken, maar het kan ook op de grill. Fruit de asperges en uitjes 6 tot 8 minuten op een gemiddeld vuurtje. Laat de overgebleven marinade goed in de asperges trekken en strooi er nog een beetje zout en peper overheen.
 6. Pak een grote slakom en doe daar de gewassen bindsla en gesneden radijzen in. Doe hier ook de Italiaanse sladressing doorheen.
 7. Het enige wat nu nog rest is het uitserveren van de steak, chips en salade. De opmaak van het bord is belangrijk. Gelukkig kun je hem heel gemakkelijk mooi opmaken. Verdeel de steak in dunne reepjes over de borden, met daarnaast de salade en de Parmezaanse kaaschips. Tip: zorg dat het grootste gedeelte van de borden al is opgemaakt zodat de steak niet te veel afkoelt voor je hem op tafel zet.

Heb je de smaak helemaal te pakken? Klik dan hier voor nog meer Essential Recipes.

Reageer op artikel:
Essential Recipes: De flank steak salade met parmezaanse kaaschips
Sluiten