Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 17 aug 2017

Essential Recipes: de klassieke chocoladesoufflé

We hoeven natuurlijk niet allemaal de sterren uit de hemel te kunnen koken, maar het heeft veel voordelen als je een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Om de week leggen wij je daarom uit hoe je een echte klassieker op tafel zet. Ditmaal is het de beurt aan de droom van iedere chocoladeliefhebber: de chocoladesoufflé.

Een mooi diner verdient een bijzondere afsluiter en daarom mag de klassieke chocoladesoufflé niet ontbreken in jouw repertoire. Dit Franse nagerecht is al sinds de achttiende eeuw een geliefd dessert en ook vandaag de dag vind je hem op de kaart van veel restaurants. De combinatie van een volle chocoladesmaak en de luchtige cake is wat dit gerecht een een echte crowd pleaser maakt.

Toch kleeft er ook een nadeel aan deze klassieker, want het kan mislukken. Hoewel een ingezakte chocoladesoufflé ook prima smaakt, is dit niet de bedoeling. Je wil je gasten tenslotte een indrukwekkende soufflé voorzetten die ruim boven de rand van het bakje uittorent. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je hieronder.

Ingrediënten (voor vier soufflés)

  • 150 gram pure chocolade (minimaal 70 procent cacao)
  • 250 milliliter volle melk
  • 10 gram maïzena
  • 15 gram bloem
  • 3 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 70 gram slagroom
  • boter om de bakjes mee in te vetten

 

Bereidingswijze

  • Begin met het beboteren van de soufflébakjes. Smeer met een kwastje ruim gesmolten boter aan de binnenkant en zorg dat de je van onder naar boven strijkt. Dit zorgt er namelijk voor dat de soufflé mooi omhoog kan komen.
  • Pak vervolgens een sauspan met een dikke bodem en verwarm hierin de melk zonder het te laten koken. Hak ondertussen de chocolade en stukjes en doe dit in een kom.
  • Schenk vervolgens de warme melk op de chocolade en blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is. Dit is ook een goed moment om de oven alvast te laten voorverwarmen. Dit doe je op 190 graden celsius.
  • Scheid de eieren en klop de eidooiers samen met 50 gram suiker tot een luchtig geheel. Meng vervolgens ook de maizena en bloem door de dooiers. Schenk vervolgens de chocolademelk op de eieren en meng dit goed door elkaar.
  • Doe dit mengsel terug in de pan en laat het kort koken. Je zult merken dat de chocoladecrème dikker wordt. Op dat moment schep je de crème in een een kom en laat je het afkoelen.
  • Haal de soufflébakjes uit de koelkast en beboter ze nog een keer en bestrooi de binnenkant vervolgens met suiker. Klopt het overtollige suiker uit de bakjes, zodat er een dun laagje achterblijft. Dit zorgt ervoor dat de soufflé beter omhoog komt.
  • Klop vervolgens de eiwitten en 25 gram suiker tot het luchtig is. Als het schuim wit en stevig is, stop je met kloppen.
  • Je zult zien dat de afgekoelde chocoladecrème redelijk dik is. Dit mengt straks lastig met het schuim, daarom verdun je de crème met de slagroom.
  • Meng vervolgens het verdunde chocolademengsel met het eiwitschuim. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat je geen lucht verliest. Gebruik dan ook geen garde of mixer, maar een spatel. Je vouwt de twee delen als het ware door elkaar.
  • Vul vervolgens de bakjes met het luchtige chocolademengsel. Doe dit tot de rand en strijk ze glad met een paletmes of ander langwerpig voorwerp.
  • Ze de soufflés midden in de oven en bak ze in 18 minuten gaar. Je zult zien dat de soufflés tot wel 2 á 3 centimeter omhoog gaan komen. Belangrijk is wel dat je de oven tussentijds niet open doet, want dan zakken je soufflés in elkaar.
  • Als ze klaar zijn, moet je ze zo snel mogelijk serveren. Eventueel kun je ze afmaken met wat poedersuiker of rood fruit, maar dat is echt geen must. Dit dessert is namelijk op zichzelf al rijk en smaakvol genoeg.

Heb je de smaak helemaal te pakken? Klik dan hier voor nog meer Essential Recipes die je moet proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Essential Recipes: de klassieke chocoladesoufflé
Sluiten