Marlon Labrie
Marlon Labrie Auto's & Motoren 7 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

In beeld: Erzbergrodeo, ‘s werelds zwaarste motorcross

Vorig weekend stond in Oostenrijk het weekend in het teken van de zwaarste motorcross/enduro-wedstrijd van het jaar, de Erzbergrodeo. De ruigste mannen (en vrouwen) kwamen dat weekend samen om de 25e editie van de loodzware motorcross te rijden. Geniet even mee van een aantal epische foto’s en een heerlijke video van de race.

De Erzbergrodeo

Beeld je even in. Ieder jaar komen er 1.500 motorcross-fanaten vanuit de gehele wereld naar een klein Oostenrijks stadje om de Erzberg-mijn te bestijgen. Dat resulteert in een enorm zware race waarin alleen de allerbeste rijders over de finish heen kunnen komen.

Erzbergrodeo 2019

Zand, rotsen, modder, water, sneeuw en bossen

Dat de Erzbergrodeo loodzwaar is, is wel duidelijk. De motorcross heeft wel wat van de Dakar rally, maar dan samengepropt in één weekend. Over het hele weekend genomen werden er vier enduro-wedstrijden gereden, waarin de rijders alle elementen voor hun kiezen kregen. Of je nu meedeed aan de hoofdrace of andere races, één ding was zeker: deelnemers kwamen onder de drek en vol adrenaline terug.

Erzbergrodeo 2019
Erzbergrodeo 2019

Erzbergrodeo Red Bull Hare Scrambler

Erzbergrodeo bestaat uit vier races, maar de bekendste race van allemaal is de Red Bull Hare Rodeo oftewel de Erzbergrodeo. In deze race krijgen 500 motorcrossers de kans om de felbegeerde berg op te crossen. Daar krijgen de bikkels vier uur de tijd voor en om het allemaal wat overzichtelijk en veilig te verlopen worden er om de beurt vijftig rijders tegelijk de berg opgelaten.

In die vier uur tijd moeten de crossers lang maar liefst twintig check points over het 23 kilometer lange parcours. Wie het snelste is wint de race. Maar om de beste te kunnen zijn, moet je boven jezelf uitstijgen en het parcours de baas zijn. Onderweg naar de finish tref je steile bergwanden, mul zand, enorme rotspartijen, losse stenen , modderplassen, sneeuw, ijs en natuurlijk 500 andere rijders die elkaar allemaal in de weg rijden.

De winnaar van Erzbergrodeo 2019? Husqvarna rijder Graham Jarvis.

Neem even een momentje en geniet mee van de beste momenten van de Erzbergrodeo van dit jaar.

Kan je niet genoeg krijgen van dit soort actie? Wij waren dit jaar op de Red Bull Knock-Out in Scheveningen, de zwaarste strandrace ter wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
In beeld: Erzbergrodeo, ‘s werelds zwaarste motorcross
Sluiten