Stuurt iemand je deze emoticon op WhatsApp? Klik er dan niet op!

Dat je niet zomaar op linkjes moet klikken is algemeen bekend, maar dat ook emoticons gevaarlijk kunnen zijn is nieuw. Op dit moment circuleert er namelijk een bug rond op WhatsApp die telefoons laat crashen. De slachtoffers zijn vooral WhatsApp gebruikers uit India en Brazilië, maar het kan zijn dat deze bug ook in Europa de kop op gaat steken.

Het gaat om een chatbericht met daarin de zwarte rondje emoji. Daarbij staat vaak de teksts “touch here,” “can’t touch this” of iets anders in die strekking. Mocht je dit bericht binnenkrijgen, laat je dan niet verleiden om toch te klikken. Wanneer je dit doet zal WhatsApp vastlopen. Op zich geen enorme ramp, maar je kunt dit natuurlijk beter vermijden.

WhatsApp bug crash

Bug laat WhatsApp crashen

Het is niet de emoticon zelf die voor de crash zorgt, maar juist wat er schuilgaat achter het onschuldige plaatje. Wat je niet ziet is dat er een code zit achter de emoji. Deze maakt misbruik van een systeem dat de leesrichting bepaalt. Zo lezen we in het Nederlands van links naar rechts en in het Hebreeuws van rechts naar links.

De code rommelt hiermee. Hij laat WhatsApp namelijk constant de leesrichting aanpassen tot het punt dat de app het niet meer aankan. Op dat moment crasht de WhatsApp of zelfs je hele telefoon. We leggen het nu heel simpel uit, maar het is in de praktijk een stukje ingewikkelder. Mocht je precies willen weten hoe deze bug werkt, bekijk dan onderstaande video. Hierin legt tech-kenner Tom Scott haarfijn uit hoe het zit.

⚫ How The Black Point Message Crashes Android Apps

“_If you touch the?black point then your whatsapp will hang_”, says the message that’s being sent around, and it’s right. It’s a text rendering bug, the same as many others — which isn’t interesting. But the characters it’s using, Unicode RTL and LTR marks, are worth knowing about.

Niet klikken

Gelukkig is de bug gemakkelijk te voorkomen, want als je er niet op klikt kan er ook niks gebeuren. iPhone gebruikers hoeven in ieder geval niet te vrezen, want deze bug is alleen nog maar gemeld op Android toestellen. De verwachting is dat Google en WhatsApp snel met een update komen om deze bug uit de wereld te helpen. Mocht je het bericht toch voorbij zien komen? Klik dan niet.

WANT

Reageer op artikel:
Stuurt iemand je deze emoticon op WhatsApp? Klik er dan niet op!
Sluiten