Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Emily Ratajkowski koopt zichzelf terug als NFT in copyright-oorlog

Emily Ratajkowski verkoopt een unieke link, die bestaat uit een door een fotograaf geschoten portret van zichzelf voor een door een kunstenaar gekopieerd Sports Illustrated-portret van zichzelf. Oftewel: het model verkoopt een NFT.

De warboel aan copyrights is even onvatbaar als de crypto-hype zelf. Even in het kort: NFT staat voor non-fungible token. Dat is uniek stukje code op internet, ondersteund door blockchain en gekoppeld aan een digitaal werk. Meestal gaat dat om een creatieve uiting. Zo leverde een niet eens zo verheffende JPG-collage van Beeple 69,3 miljoen dollar op. Lees hier meer over het hoe en waarom van deze miljoenenhype.

Emily Ratajkowski ‘koopt zichzelf terug’ als NFT

De NFT van Emily Ratajkowski wordt via hetzelfde veilinghuis verkocht als de JPG-collage van Beeple. Christie’s, om precies te zijn. Dat belooft de nodige dollars, maar het model verkoopt de non-fungible token vooral als statement. Zie het als symbolische poging om beelden van zichzelf, die gedurende haar carrière zijn gemaakt en verkocht, soms zonder toestemming, terug te winnen. Vorig jaar publiceerde het model een essay in The Cut waarin ze momenten beschrijft waarop ze de vaak kwetsbare beelden van zichzelf niet kon beheersen.

“Het digitale terrein zou een plek moeten zijn waar vrouwen hun gelijkenis kunnen delen zoals ze willen, het gebruik van hun imago kunnen beheersen en al het mogelijke kapitaal kunnen ontvangen dat daaraan verbonden is. In plaats daarvan heeft internet vaker gediend als een ruimte waar anderen afbeeldingen van vrouwenlichamen exploiteren en verspreiden zonder hun toestemming en voor andermans gewin”, zegt ze onder meer onder de Instagram-post waarin ze haar NFT promoot.

Copyright van Richard Prince in eigen handen

Het portret dat als basis dient voor de NFT is een ‘werk’ van Richard Prince, die zijn geld verdient met onder meer Instagram-posts van Emily Ratajkowski, geëxposeerd als kunstwerken. Ze zag voor het eerst een werk met zichzelf in Gagosian in New York, waarna ze contact met de kunstenaar opnam. Het werk bleek al verkocht te zijn, dus kocht ze een ander werk van de kunstenaar met zichzelf in de hoofdrol. Het gegeven dat ze voor een eigen Instagram-foto geld moest betalen, vindt ze naar eigen zeggen absurd. Maar ze had het werk nodig voor het statement, waarin ze de kunstenaar op zijn plek zet. Nu heeft ze de rechten terug.

De invloed van de essay en NFT van Emily Ratajkowski zijn merkbaar voor kunstenaar Richard Prince. Open maar eens een willekeurige post op Instagram en lees wat daaronder gezegd wordt. “Er is niets artistieks aan je hele carrière. Je bent niet in staat om origineel werk te maken. Stop met geld verdienen aan Emily en andere modellen”, is een van de vele reacties. De expositie in Gagosian is voorlopig zijn laatste. Hier lees je dat er wel iets meer achter zit dan alleen wat gekopieer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.