Redactie
Redactie Life 20 nov 2016

Elon Musk wil globaal internet realiseren via 4.000 satellieten

Tesla CEO en SpaceX’s Chief Desinger Elon Musk is van plan om meer dan vierduizend satellieten de ruimte in te schieten om zo volledige wereldbevolking te voorzien van toegang tot het internet.

SpaceX, het niet aan een overheid gelieerde ruimtebedrijf waar Musk aan het roer staat, wacht vooralsnog op toestemming van de Amerikaanse overheid. In de documenten die het bedrijf afgelopen dinsdag heeft ingeleverd bij de US Federal Communications Commission (FCC) oppert Musk in eerste instantie het idee om achthonderd satellieten de ruimte in te schieten, om in ieder geval heel Amerika plus Puerto Rico te coveren met high-speed internet.

Internet waar je ook bent

‘Het systeem is ontworpen om wereldwijd internet van gelijke kwaliteit aan te bieden voor alle gebruikers, ook de miljarden die nu nog geen toegang hebben tot het internet.’, aldus SpaceX.

Facebook

SpaceX is niet de eerste die met een soortgelijk systeem komt. Ook OneWeb en Boeing werken aan een internet-via-satellieten-netwerk. Een andere grote speler is Facebook. In september van dit jaar lieten ze door SpaceX een satelliet van 200 miljoen dollar de ruimte in schieten, om ook de arme delen van Afrika te voorzien van snel internet. Helaas ontplofte de raket tijdens een testmoment, waardoor het plan in duigen viel. Ook zet Facebook in op door zonne-energie gedreven drones die arme gebieden kunnen voorzien van snel internet.

Tien miljard

Dit keer onderneemt Musk hetzelfde plan op eigen houtje, hoewel hij in tegenstelling tot Facebook inzet op een wereldwijde voorziening – de man denkt groots, zoals we van hem gewend zijn. De satellieten hebben, los van de zonnepanelen, ongeveer hetzelfde formaat als een gemiddelde auto en wegen 386 kilogram. De ruim vierduizend technische hoogstandjes moeten op 1100 tot 1500 kilometer boven de aarde gaan cirkelen. Het prijskaartje? Minstens tien miljard dollar.

Google sponsort een miljard aan het project van SpaceX. Ook de zoekgigant doet al jaren pogingen om de wereld te voorzien van internet vanuit de lucht, middels ballonnen die op grote hoogtes rond circuleren. Daar zitten echter aardig wat haken en ogen aan, waardoor Project Loon, zoals het project is genoemd, nog niet echt van de grond komt. Letterlijk.

SpaceX hoopt volgende maand meer te weten over het lanceren van de satellieten.

Reageer op artikel:
Elon Musk wil globaal internet realiseren via 4.000 satellieten
Sluiten