Jan
Jan Life 28 sep 2018

Elon Musk dreigt controle over Tesla te verliezen na aanklacht van de SEC

De problemen voor Elon Musk stapelen zich op. Deze keer gaat het niet om een reddingswerker die zich beledigd voelt of tegenvallende kwartaalcijfers. Deze keer is het de SEC die hem op de hielen zit. En dat allemaal vanwege één tweet. Bezint eer gij begint dus.

Tesla CEO Elon Musk is aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission wegens fraude, volgens gerechtelijke documenten die donderdag zijn ingediend. Bronnen dicht bij het bedrijf vertelden dat Tesla ook verwacht voor de rechter te worden gedaagd, hoewel Tesla niet als beklaagde in de aanklacht was genoemd.

Valse en misleidende informatie

De SEC-klacht stelt dat Musk “valse en misleidende” verklaringen heeft uitgegeven en de toezichthouders niet op de hoogte heeft gesteld van ingrijpende plannen met Tesla. De SEC hield donderdagavond een persconferentie over de klacht. Het gaat allemaal om de impact van de tweet die Elon Musk verzond op 7 august waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te halen. In die bewuste tweet vertelde hij ook dat hij de financiering voor een dergelijke stap al rond zou hebben.

Elon Musk on Twitter

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

Elon Musk zal wellicht geen CEO meer kunnen zijn

Naast andere mogelijke sancties zoals een boete, probeert de SEC ook om Musk te ontheffen uit zijn functie als CEO of directeur van een beursgenoteerd bedrijf indien hij schuldig zou bevonden.

“Een voorzitter en CEO van een beursgenoteerd bedrijf heeft belangrijke verantwoordelijkheden tegenover de aandeelhouders,” zei Stephanie Avakian, co-directeur van de afdeling handhaving van de SEC, tijdens de persconferentie. “Die verantwoordelijkheden omvatten de noodzaak om nauwgezet en zorgvuldig om te gaan met het verstrekken van informatie aan beleggers en investeerders op elke mogelijke manier. Ook het gebruik van social media kanalen zoals Twitter of Facebook valt hieronder.”

“Noch bekendheid status noch reputatie als een technologische innovator bieden een vrijstelling van de federale effectenwetgeving,” zei ze.

Onrechtvaardig

Musk noemde de beschuldigingen “ongerechtvaardigd” en zei dat hij zijn integriteit nooit had aangetast. “Deze ongerechtvaardigde actie door de SEC maakt me diep bedroefd en teleurgesteld,” zei Musk in een verklaring aan omroep CNBC. “Ik heb altijd actie ondernomen in het beste belang van waarheid, transparantie en investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen aantonen dat ik dit nooit op enigerlei wijze heb aangetast.”

Koers Tesla daalt direct met 13%

De gevolgen van de aanklacht werden gelijk duidelijk. Op de beurs verloor het aandeel Tesla al direct 13% nadat het bekend werd gemaakt. Het aandeel sloot op een waarde van 268 dollar terwijl de openingskoers 307 dollar was. Die waardedaling is groter dan de stijging die het aandeel meemaakte ten tijde van de bewuste tweet, toen steeg het aandeel met 11%.

420 – Elon Musk en marihuana

Het aanbod van Elon Musk om alle Tesla aandelen op te kopen tegen een aanbod van 420 dollar per aandeel was op zijn minst bijzonder te noemen. De reden hierachter is echter nog lachwekkender. Musk zei in een interview met The New York Times dat hij een privatiseringsprijs van 420 dollar berekende door 1 dollar toe te voegen aan de 20% waardestijging die hij in gedachten had.

“Volgens Musk berekende hij de prijs van 420 dollar per aandeel op basis van een premie van 20% ten opzichte van de slotkoers van die dag. Musk was in de veronderstelling dat 20% een ‘standaardpremie’ was in vergelijkbare situaties, ‘beweerde de SEC in zijn documentatie bij de aanklacht. Deze berekening resulteerde in een prijs van 419 dollar.

Musk verklaarde dat hij de prijs tot 420 dollar had afgerond omdat hij recentelijk had gehoord over de betekenis van het nummer in de marihuanacultuur. Hij dacht dat zijn vriendin het grappig zou vinden, wat weliswaar geen goede reden is om een prijs te bepalen. Hoe heftig de uiteindelijke gevolgen van deze tweet gaan zijn, zal de tijd ons leren.

CNBC

Reageer op artikel:
Elon Musk dreigt controle over Tesla te verliezen na aanklacht van de SEC
Sluiten