Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Tech 31 aug 2020

Elon Musk showt varken met Neuralink-chip en de beelden zijn historisch

Wie denkt dat Elon Musk alleen maar bezig is met Tesla en SpaceX heeft het mis. Hij houdt zich met zijn bedrijf Neuralink ook bezig met chips. Een varken loopt nu zelfs al rond met een chip in zijn hersenen.

We kennen stier Herman en schaap Dolly. Dieren die te maken hebben met de innovatie van wat allemaal mogelijk is. Nu kunnen we een nieuw boerderijdier aan het rijtje toevoegen: varken Gertrude. Dit keer heeft het echter niets met genetische modificatie te maken maar met chips in de hersenen. Elon Musk hoopt daarmee hersenaandoeningen te bestrijden, meldt BBC.

Het varken van Elon Musk

Het klinkt heel futuristisch en voor sommige mensen vrij angstaanjagend: een chip in de hersenen. Toch kan het volgens Tesla en SpaceX-baas Elon Musk de mens helpen. Hij heeft het bedrijf Neuralink opgericht om die te gaan ontwikkelen. Volgens hem kan zo’n chip helpen om aandoeningen als dementie, Parkinson en ruggenmergletsel genezen. Op de lange termijn gaat het volgens hem ‘Superman hersenen geven’, wat volgens Musk de enige oplossing is om het op te nemen tegen artificial intelligence. Die ai wordt volgens hem zo krachtig dat het de mensheid kan vernietigen.

Tijdens een webcast liet Musk Gertrude zien. Het is een van de drie varkens tijdens een demo. Toen ze aan het eten en aan het snuffelen was, was er via een grafiek haar hersenactiviteit te zien. De processor in haar brein stuurde de draadloze signalen.

Neuralink-chip in de hersenen van mensen

Musk ziet het al helemaal voor zich bij de mens. “Het past prima in je schedel. Het kan onder je haar zitten en je merkt er niets van. De chip bestaat uit een kleine sonde met meer dan 3.000 elektroden. Die zijn bevestigd met flexibele draden die dunner zijn dan een haartje. Daarmee moet het mogelijk zijn om 1.000 hersenneuronen te volgen. Die wil het bedrijf vervolgens proberen te ontcijferen om te weten te komen hoe de hersenen precies werken.

Neuralink, het bedrijf van Musk, bestaat sinds 2017. Vorig jaar presenteerde hij voor het eerst de chip. Die was toen nog een stuk groter dan de nieuwe versie die bij het varken is ingebracht. Musk is dan nog steeds op zoek naar wetenschappers die voor het bedrijf aan de slag willen. De webcast was dan ook bedoeld om mogelijke personeelsleden te interesseren voor het bedrijf.

Reageer op artikel:
Elon Musk showt varken met Neuralink-chip en de beelden zijn historisch
Sluiten