Pim Jansen
Pim Jansen Life 30 apr 2019

Elon Musk krijgt Twitterverbod: deze onderwerpen zijn nu verboden terrein

Hoge bomen vangen veel wind, aldus een Nederlands gezegde. In het geval van Elon Musk gaat die vlieger zeker op, want hij voelt de komende tijd in ieder geval de hete adem van de SEC in zijn nek. De Amerikaanse beurswaakhond heeft een akkoord bereikt met de CEO van Tesla over de zaken waar hij niet meer over mag tweeten.

Dat Elon Musk zich niet snel laat vertellen wat wel of niet mag is algemeen bekend. Hij is het type dat zegt wat hij denkt en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. De laatste tijd was het weer eens raak en de grote man achter Tesla en de Securities and Exchange Commission (SEC) zagen elkaar bij de rechtbank.

Dat was een beetje kinderachtig vond de rechter en gaf bijna partijen de opdracht om er onderling uit te komen. Aldus geschiedde, zij het met wat vertraging. Het gevolg: De tweets van Musk worden nu extra in de gaten gehouden. Of mijnheer Musk echt blij is met zijn nieuwe volgers laat zich raden.

Kinderachtig gedrag

De beroemde 420-tweet was de aanleiding voor de ordinaire ruzie. De rechter had niet veel trek om zich te bemoeien met het moddergooien en dus moesten de kemphanen het zelf verder oplossen. In eerste instantie had Elon Musk niet veel op met de Twitterpolitie van de SEC en bleef hij de controleurs als een puber pesten en uitdagen.

Dat had een averechts effect. De SEC voerde de controles doodleuk op en zo ontstond het bekende kat en muis spelletje. Daar had niemand baat bij en dus moesten de kemphanen opnieuw plaats nemen aan de onderhandelingstafel.

De deal met SEC

De nu gesloten deal is eigenlijk niks nieuws. Oude wijn in nieuwe kruiken dus. De tweets van Musk gingen al via een leger aan advocaten alvorens ze geplaatst mochten worden op Twitter, daar zal het aantal advocaten nu alleen maar groter worden. Als de deal door beide partijen is goedgekeurd, zullen er namelijk nog meer tweets langs de keuringsdienst moeten.

Wat houdt de deal nu precies in? Welnu, niet veel. Over de volgende onderwerpen mag mijnheer Musk in ieder geval niet zonder goedkeuring tweeten:

  • de financiële situatie, uitspraken of resultaten van het bedrijf, inclusief inkomsten of begeleiding
  • potentiële of voorgestelde fusies, overnames, desinvesteringen, aanbiedingen of aanbiedingen van joint ventures
  • productienummers of verkoop- of afleveringss aantallen (ongeacht of deze feitelijk, voorspeld of geprojecteerd zijn) die niet eerder zijn gepubliceerd via vooraf goedgekeurde schriftelijke mededelingen die zijn uitgegeven door het bedrijf (“Officiële bedrijfsbegeleiding”) of afwijken van eerder gepubliceerde officiële bedrijfsrichtlijnen
  • nieuwe of voorgestelde business lines die geen relatie hebben met de bestaande lijnen (momenteel zijn dit voertuigen, transport en duurzame energieproducten)
  • projectie-, prognose- of schattingsnummers met betrekking tot de activiteiten van het bedrijf die niet eerder zijn gepubliceerd in Officiële bedrijfscommunicaties of afwijken van eerder gepubliceerde officiële bedrijfscommunicaties
  • gebeurtenissen met betrekking tot de effecten van de Vennootschap (inclusief de verwerving of vervreemding van effecten van de Vennootschap door Musk), kredietfaciliteiten of financierings- of uitleenovereenkomsten
  • niet-openbare juridische of regelgevende bevindingen of beslissingen
  • elke gebeurtenis waarvoor het indienen van een Formulier 8-K door het Bedrijf bij de Securities and Exchange Commission vereist is, waaronder: – een controlewijziging; of – een verandering in de bestuurders van de Vennootschap; een van de belangrijkste bedrijfsleiders, president, financieel directeur, hoofd rekenplichtige, hoofdfunctionaris, of een persoon die soortgelijke functies vervult, of een andere leidinggevende functionaris, of
  • andere onderwerpen die de Vennootschap of de meerderheid van de onafhankelijke leden van haar Raad van Bestuur kunnen vragen, als zij of zij menen dat goedkeuring vooraf van communicatie over dergelijke aanvullende onderwerpen de belangen van de aandeelhouders van de Vennootschap zou beschermen;

De muziekcarrière van Elon Musk

Nu hij minder mag Twitteren, heeft hij meer tijd over. Wie weet kan hij die extra uren gaan besteden aan een andere hobby, namelijk muziek maken. Eerder dit jaar kwam hij namelijk met zijn allereerste rapnummer. Benieuwd hoe dat klinkt? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autobahn

Reageer op artikel:
Elon Musk krijgt Twitterverbod: deze onderwerpen zijn nu verboden terrein
Sluiten