Elon Musk deelt hoe Tesla beademingsapparatuur produceert

Elon Musk kun je er wel bij hebben in tijden van crisis, zo blijkt. Hij zet zijn miljoenen onder meer in om beademingsapparatuur te maken in een Tesla Gigafactory. Uiteraard is er ook kritiek.

Anderhalve week geleden onthulde Elon Musk dat hij de Tesla Gigafactory in New York zou heropenen om medische ventilatoren en andere apparatuur te produceren om de zorg bij te staan in de strijd tegen het coronavirus. Mocht je daar al over twijfelen, de innovator voegt daad bij woord. Het productieproces is in volle gang.

Video: Tesla produceert beademingsapparatuur

Waar bedrijven als Philips altijd al beademingsapparatuur bouwden, kunnen bedrijven als Tesla dat ineens ook. Maar hoe dan? Nou, bijvoorbeeld door het infotainment-systeem uit de Tesla Model 3 te gebruiken om de voertuigcomputer van hetzelfde model van stroom te voorzien. Die voertuigcomputer bestuurt op zijn beurt het verdeelstuk dat de luchtstroom regelt. Een luchtveringstank wordt gebruikt als zuurstofmengkamer en een touchscreen uit de Model 3 als controller. Meer duiding zie je in de onderstaande video, dat door het bedrijf van Elon Musk is gedeeld.

Elon Musk is niet de enige die zijn fabrieken inzet voor de productie van medische hulpmiddelen. Naast Tesla zetten bijvoorbeeld Ford en General Motors zich ook in om de crisis in de Verenigde Staten te bestrijden. Zo zet General Motors een productielijn op om 50.000 medische mondkapjes per dag te maken en heeft Ford de krachten gebundeld met General Electric voor de productie van medische ventilatoren.

Elon Musk, het coronavirus en kritiek

Aanvankelijk was Elon Musk sceptisch over de paniek rond het coronavirus, waarin hij veel bijval kreeg. Maar al vrij snel gooide hij het roer om. Er is ook kritiek op de beademingsapparatuur die hij maakt. Zo zou Tesla te weinig openheid geven over het productieproces, in tegenstelling tot andere automerken. Maar daarop heeft de innovator uiteraard een weerwoord.

Check ook: Nieuw onderzoek naar elektrische auto’s bewijst ongelijk haters

Reageer op artikel:
Elon Musk deelt hoe Tesla beademingsapparatuur produceert
Sluiten