Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 23 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Apple negeerde Elon Musk toen hij Tesla aanbood voor een spotprijs’

Dat Apple en Tesla in het verleden met elkaar in gesprek zijn geweest over een overname, is geen geheim. De iPhone-maker deed in 2013 zelfs een bod. Deze deal ging uiteindelijk niet door en lang werd gedacht dat dit het laatste gesprek was. Nu blijkt dat niet te kloppen. Elon Musk heeft onthuld dat hij zijn automerk een paar jaar later nog een keer aanbood bij Apple.

De tweet van Elon Musk komt niet zomaar uit de lucht vallen. De laatste dagen is er veel nieuws naar buiten gekomen over de Apple Car. De iPhone-maker zou in het geheim namelijk aan een eigen auto werken. Reuters nam hierin het voortouw. De nieuwsdienst kwam met een artikel waarin beweert wordt dat Apple in 2024 met een elektrische auto komt.

Elon Musk kritisch over Apple Car

Het meest opvallende aan deze Apple Car is de accu. De toekomstige auto zou namelijk gebruik gaan maken van een monocel-batterij. Deze techniek moet er niet allee voor gaan zorgen dat kosten flink omlaag gaan, maar ook dat de actieradius radicaal toeneemt. Dat klinkt te mooi om waard te zijn, en volgens Elon Musk is dat ook zo. In een tweet zegt de Tesla-baas dat het onmogelijk is en voegt daar vervolgens nog wat aan toe.

Apple laat kans om Tesla te kopen liggen

Elon Musk onthult ook meteen maar even dat hij Tesla een paar jaar gelden heeft aangeboden bij Apple. Dit was rond 2017/2018 toen de de productie van de Model 3 alles behalve soepel verliep. Elon Musk zocht contact met Tim Cook en vroeg hem of Apple de boel wilde overnemen. De prijs die hij toen vroeg was een tiende van de huidige waarde van Tesla. Het automerk heeft op dit moment een marktwaarde van 600 miljard dollar. Apple had dus voor 60 miljard dollar eigenaar kunnen worden van Tesla.

Als dit echt waar is, dan zal Tim Cook zich nu wel achter de oren krabben. De Apple-topman ging toen namelijk niet in op het aanbod van Elon Musk. Volgens de Zuid-Afrikaan weigerde Tim Cook de meeting en wilde Apple dus niet eens in gesprek gaan. Waarom de grote baas van Apple niet geïnteresseerd was in Tesla is niet nog niet bekend.

Waarom had Tim Cook geen interesse?

Het klinkt in ieder geval als een logische overname. Apple heeft volgens alle geruchten de ambitie om een zelfrijdende elektrische auto te bouwen. Tesla is op dat gebied de allerbeste en zou straks dus de grote concurrent zijn. Waarom greep Tim Cook deze kans niet? Is dit oud zeer omdat de onderhandelingen in 2013 vastliepen, heeft hij zoveel vertrouwen in de Apple Car dat hij de strijd met Tesla wel aandurft of gaat Apple zich puur richten op software voor auto’s? We gaan het meemaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple negeerde Elon Musk toen hij Tesla aanbood voor een spotprijs’
Sluiten