Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 8 okt 2019

Elon Musk wil dat Tesla’s scheet- en geitgeluiden gaan maken

Het toetergeluid dat uit auto’s komt is natuurlijk in principe nep. Het is geen daadwerkelijke hoorn waar je in knijpt. Het had bij wijze van ook een scheetgeluid kunnen zijn. Wat Elon Musk betreft blijft het echter niet bij ‘bij wijze van’. Wat hem betreft laten Tesla’s binnenkort scheten en hoor je geiten mekkeren als je buurman om de hoek komt zetten. Oftewel: toetergeluiden die je zelf in kunt stellen.

Tesla met kokosnoten

Op Twitter maakte de Tesla CEO duidelijk dat hij andere toeter- en beweeggeluiden aan wil gaan bieden in de toekomst. De miljardair kon het niet laten meteen zelf een aantal suggesties te doen, waaronder het geluid van kokosnoten. Wij vroegen ons vervolgens lang af hoe kokosnoten klinken, tot iemand op Reddit erop wees dat het een verwijzing zou kunnen zijn naar Monty Python and the Holy Grail. Daarin gebruikt de assistent van King Arthur kokosnoten om het geluid van een paard na te bootsen.

Elon Musk on Twitter

? & ? sounds too (also, of course)

Vanaf september volgend jaar moeten elektrische auto’s in Amerika kunstmatig geluid maken als ze minder dan 30 kilometer per uur rijden. Waar traditionele auto’s dan alsnog motorgeluiden maken, zouden elektrische auto’s te gevaarlijk stil zijn. Tesla begon er vorige maand al mee, bij de Model 3.

Het US National Highway Traffic Safety Administration is echter ook bezig met regels die auto-eigenaren toestaan om zelf hun geluiden uit te kiezen. Zie je het al voor je? De soundtrack van je favoriete sitcom, of een obscuur instrument… Een prettige chaos!

Europa

In Europa zal dat niet snel gebeuren. In 2021 gaat de Europese equivalent van de geluidsregel van kracht, maar in de Europese wet staat specifiek dat het nepgeluid een echte motor moet imiteren. Geen kokosnoten dus.

Elon Musk reageert op suggesties

Ondertussen zijn fans op Twitter al de meest absurde suggesties aan het doen. Musk kon zich vooral vinden in jungle- en regenwoud geluiden.

Ook willen sommige gebruikers hun eigen geluiden uploaden, iets wat de Tesla CEO vervolgens beloofde om uit te gaan zoeken. Per staat verschillen de regels, maar meestal is het in Amerika prima zolang het toetergeluid maar van afstand te horen is en niet “onredelijk hard” klinkt.

Elon Musk on Twitter

And that’s just the tip of the iceberg https://t.co/cgRKiDsdbK

Voor nu is het allemaal nog geen praktijkwerk, en blijft het bij komische suggesties. Het is echter wel een discussie die steeds relevanter gaat worden. De toekomst van elektrische auto’s zorgt ervoor dat ons beeld van hoe auto’s eruit zien en hoe ze moeten klinken eigenlijk irrelevant is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elon Musk wil dat Tesla’s scheet- en geitgeluiden gaan maken
Sluiten