Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Wheels 15 okt 2019

Elon Musk heeft Tesla’s volgende gamechanger gevonden: ruitenwissers

Auto’s worden aan alle kanten halve gadgets, maar ruitenwissers lijken achter te blijven. De meeste autofabrikanten kiezen simpelweg voor een simpele regensensor. Regent het? Dan gaan de ruitenwissers aan. Handig, maar Elon Musk wil met Tesla nog een stap verder gaan.

Elon Musk tackelt ruitenwissers

Het bedrijf komt met Deep Rain, een neuraal netwerk voor ruitenwissers. Trotse eigenaren van Tesla’s klagen geregeld over te traag reagerende ruitenwissers, een probleem wat met recente updates alleen maar verergerd lijkt te zijn.

Elon Musk heeft op Twitter zijn oplossingen uit de doeken gedaan, een slim netwerk dat de ouderwetse regensensor overbodig maakt.

Deep Rain: neural net

Een neural net is een stuk software dat door middel van machine learning steeds slimmer wordt.

Google gebruikt dergelijke software bijvoorbeeld om afbeeldingen te herkennen. Door een algoritme duizenden foto’s van katten te voeren, kan de software van de zoekgigant nu zelf herkennen wanneer een kat voorbij komt. Een zelflerend systeem dus.

Een vrij heftige oplossing dus, voor een ogenschijnlijk vrij simpel probleem. Waar Google zijn algoritme kattenfoto’s voert, gaat Musk Deep Rain, zoals zijn oplossing heet, beelden voeren die opgenomen worden met alle camera’s die op een Tesla te vinden zijn.

Het doel? Het systeem exact aanleren hoe verschillende soorten neerslag eruit zien, van regen tot sneeuw. Daardoor moeten de auto’s in de nabije toekomst steeds slimmer en daarmee sneller herkennen dat de ruitenwissers aangezet moeten worden. Daarbij wordt ook precies gemeten hoe snel de wissers moeten bewegen.

Elon Musk on Twitter

@YogiSC1127 @Tesla Deep Rain™️ neural net coming soon. We’re not trademarking any other Autopilot neural nets, just this one, because rain is deep.

Nog een stap verder

Het zou Musk echter niet zijn als het bedrijf niet nog een stap verder ging. Volgens de miljardair herkent het systeem ook hoe de neerslag de condities op het wegdek beïnvloed.

Vervolgens kan de Tesla erop inspelen door bijvoorbeeld langzamer te gaan rijden.

Wanneer?

Helaas heeft de CEO van Tesla nog niet bekendgemaakt wanneer Deep Rain uitgerold gaat worden, maar volgens Musk duurt het niet lang meer. Wel weten we al dat het een simpele software-update gaat worden en dat je er niet de nieuwste versie van Autopilot (3.0) voor nodig hebt.

Autovisie

Reageer op artikel:
Elon Musk heeft Tesla’s volgende gamechanger gevonden: ruitenwissers
Sluiten