Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Wheels 13 januari 2020

Elon Musk toont pratende Tesla en belooft schetenkanon

Binnenkort hoef je wellicht niet meer je autoraam te openen om met voorbijgangers te communiceren. Tesla CEO Elon Musk lijkt vrijwel wekelijks met bizarre software-updates op de proppen te komen, met als meest recente eureka-moment: Pratende Tesla’s!

Pratende auto’s komen eraan

Wegens nieuwe wetgeving moeten elektrische auto’s in Europa en Amerika uitgerust worden met speakers. Zonder ronkende motor is het immers lastig om de steeds stillere rijdende gadgets aan te horen komen, wat ronduit levensgevaarlijke situaties oplevert.

Tech-miljardair Elon Musk had onlangs al lol op Twitter door allerlei bizarre geluiden te beloven, van mekkerende geiten tot scheten. Een traditionele automotor nabootsen is immers maar saai en voorspelbaar.

Tesla praat met voorbijganger

Nu lijkt het erop dat Musk nog een intrigerende toepassing voor die speakers heeft gevonden. Auto’s van Tesla kunnen namelijk in de toekomst met voorbijgangers praten. Althans, dat lijkt te blijken uit video’s die de Tesla CEO afgelopen dagen op Twitter deelde.

Daarin zien we een Tesla Model 3 die langs de stoep rijdt, waar iemand staat te wachten. De elektrische bolide roept vervolgens naar die persoon dat hij in moet stappen: “Waar wacht je nog op, stap in!”

Het is onduidelijk of we hier met een stukje kunstmatige intelligentie te maken heeft, of dat de bestuurder simpelweg een stukje audio kiest om via de externe speakers af te spelen. Zie je het al voor je? Taxichauffeurs die niet langer uit hun auto hoeven te stappen om klanten te werven, maar die via speakers elke voorbijganger een ritje aanbieden.

Serieuze toepassingen

Voorlopig blijft het bij deze demonstratie zonder context, maar er zijn wel serieuze toepassingen te bedenken. Denk aan een waarschuwing als je achteruit rijdt, of potentiële inbrekers die geshamed kunnen worden door een auto die letterlijk om hulp roept.

Het blijft nog even een kwestie van afwachten, en oudere Tesla’s moeten deze nieuwe functionaliteit waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan. Het idee dat we in een toekomst leven waar een CEO ervoor zorgt dat je scheten af kunt vuren vanuit je peperdure elektrische auto, is echter al iets om per direct te vieren.

Reageer op artikel:
Elon Musk toont pratende Tesla en belooft schetenkanon
Sluiten