Elon Musk vierde rijkste persoon op aarde: zo bouwde hij zijn vermogen op

Elon Musk schiet in rap tempo omhoog in zijn rijkdom. Waar we vorige maand nog vertelden dat hij in één dag van plaats 12 naar plaats 7 op de Bloomberg Billionaires Index was gestegen, heeft hij inmiddels plek 4 bemachtigd. Dat betekent dat hij nu officieel de op drie na rijkste persoon op aarde is.

Dat is extra bijzonder, omdat Elon Musk bij Tesla zichzelf helemaal geen salaris uitkeert. Hoe is deze knotsgekke en bijzonder intelligente innovator zo rijk geworden?

Hoe het allemaal begon voor Elon Musk

We beginnen bij het begin: Elon Musk leerde zichzelf op jonge leeftijd programmeren, lezen we op Business Insider. Zijn ondernemersspirit zat er al vroeg in. Toen hij 12 jaar was, verkocht hij zijn eerste geprogrammeerde videospelletje voor 500 dollar.

Musk komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar verhuisde vlak voor zijn achttiende naar Canada. Daar had hij een aantal zware fysieke banen, onder meer als houthakker, graanschepper en schoonmaker van de machinekamer van een zaagmolen. Hij kreeg daar zo’n 18 dollar (15 euro) per uur voor. Voor die tijd (1989) was dit een hoog uurloon.

Dat nam dan ook af toen Musk een zomerstage ging lopen bij de Bank of Nova Scotia. Daar leren we meteen les 1 van de carrière van Elon Musk: wees proactief om te bereiken wat je wilt. De slimme jongeman werd aangenomen, omdat hij een executive had benaderd en – hoe kan het ook anders – indruk maakte.

Lees ook: Dit is de dagelijkse routine van Elon Musk

Side hustles tijdens het studeren

Een jaar later begon Elon Musk met studeren aan de Queens University in Canada. Daar was zijn ondernemerstalent ook al vroeg zichtbaar. Hij verdiende geld door computeronderdelen aan mede-studenten te verkopen, van normale pc’s tot gemanipuleerde gokautomaten. Toen Musk met een gedeeltelijke beurs bij een universiteit in de Verenigde Staten terecht kwam, bedacht hij een nieuwe side hustle om de rest van zijn studie te kunnen betalen.

Samen met zijn huisgenoot runde Elon Musk thuis een illegaal café. Iedereen die binnen wilde komen, moest 5 dollar betalen. Later vertelt hij in een interview dat hij de maandhuur in één avond binnen wist te halen. Uiteindelijk wist hij af te studeren met een bachelor in Natuurkunde en Economie en vormde er een nieuw plan: promoveren aan Stanford.

Het eerste bedrijf van Elon Musk: Zip2

Dat plan werd nooit werkelijkheid. Al na een paar dagen stopte hij bij Stanford om een start-up te beginnen. Een family business, Met zijn broer begin hij Zip2, een bedrijf dat stadsgids-software aan kranten verkocht. Hun vader geloofde in het bedrijf en investeerde 28.000 dollar.

Vier jaar later (we zitten nu in 1999) wisten de broers Zip2 voor 307 miljoen dollar te verkopen. Elon Musk zelf hield daar uiteindelijk 22 miljoen dollar aan over. Als een echte serial entrepreneur investeerde hij meer dan de helft in een nieuw bedrijf: X.com, een online bankdienst.

PayPal

Een goede zet, want zoals je misschien wel weet fuseerde X.com al snel met zijn concurrent. Samen werden ze het inmiddels wereldberoemde bedrijf PayPal. Elon Musk werd grootaandeelhouder. In 2002 kocht eBay PayPal, waarna hij weer 180 miljoen dollar op zijn rekening kon bijschrijven.

Daarna volgden de stappen die hem uiteindelijk miljardair maakte. Nadat Musk bij PayPal vertrok, startte hij namelijk SpaceX. Twee jaar later, in 2004, trad hij toe in de raad van bestuur bij Tesla. Weer twee jaar later richtte hij nog een bedrijf op: SolarCity.

Ook interessant: Het gemeenschappelijke geheim achter het succes van Bill Gates en Elon Musk

Van platzak tot miljardair

Voordat hij overigens miljardair werd, was hij blut. In 2008 scheidde hij van zijn eerste vrouw, en dat kostte hem letterlijk een vermogen. Zoveel zelfs, dat hij in 2009 geld moest lenen van vrienden om daarvan te leven. Die leningen zal hij inmiddels hebben terugbetaald, want sinds Tesla in 2010 debuteerde op de aandelenmarkt, steeg zijn rijkdom met reuzenstappen. In 2012 wist hij met een vermogen van 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) een plekje op de Forbes-lijst van rijkste mensen te bemachtigen.

2 miljard is indrukwekkend, maar valt in het niet bij het vermogen dat hij inmiddels heeft opgebouwd. Zo wist hij vorige week in één dag 8 miljard dollar (6,6 miljard euro) te verdienen. In één dag. Dit kwam doordat het aandeel van Tesla die dag met 11 procent steeg. Het is niet de eerste keer dit jaar dat het aandeel van Tesla met deze proporties stijgt. Door eerder stijgingen werd de CEO tussen 18 maart en 13 augustus 48 miljard dollar (40 miljard euro) rijker. Dit brengt zijn vermogen op 81 miljard euro.

In 2018 sprak Elon Musk met Tesla af dat hij in plaats van een salaris recht heeft om een bepaalde hoeveelheid afgeprijsde aandelen te kopen als hij bepaalde doelen heeft behaald. Dat hij de afgelopen maanden zo snel gestegen is in rijkdom, komt dan ook door de sterke stijging van het aandeel Tesla, blijkt uit een analyse van denktank Institute for Policy Studies. Het is dus zijn vertrouwen in Tesla (en in de aandelen) die ervoor hebben gezorgd dat hij nu de op drie na rijkste persoon op aarde is.

Lees ook: Leren van Elon Musk: zijn 5 regels voor succes

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Elon Musk vierde rijkste persoon op aarde: zo bouwde hij zijn vermogen op
Sluiten