Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 25 mrt 2019

Dit is waarom Elon Musk absoluut (g)een briljante ondernemer is

De kans dat je nog nooit van Elon Musk hebt gehoord, is vrij minimaal. De beste man is minstens zo bekend als de bedrijven die hij heeft opgericht. Zo is hij het brein achter SpaceX, Tesla en The Boring Company. Zijn exposure is dus enorm en voor veel (aspirant) ondernemers is Elon Musk dus een grote bron van inspiratie.

Of het verstandig is om je bedrijf wel of juist niet te runnen zoals Elon Musk is nog maar de vraag. Twee experts laten hun licht schijnen op de voor- en nadelen van de Musk-filosofie.

Belangrijke lessen van Elon Musk

Als we een beetje kritisch kijken naar Tesla, dan lijkt het daar tegenwoordig een puinhoop te zijn. Het bedrijf loopt achter met de productie, is verwikkeld in onderzoeken door tweets van Elon Musk, kent een redelijk groot verloop van het personeel in managementfuncties een ook financieel is het allemaal nog niet best. Op papier is mijnheer Musk geen CEO meer, kortom, is dit het toekomstbeeld van ondernemen anno 2019?

Aan de andere kant zijn er ook de indrukwekkende successen. Zo lanceerde SpaceX een mega raket die ook nog eens veilig terugkeerde zoals gepland. Ook heeft het bedrijf een lucratief contract gescoord met de stad Chicago om de ontwikkelde hyperloop technologie in praktijk te brengen. Op het eerste gezicht zou je denken dat het een grote chaos is in de bedrijven van Musk, maar één ding is zeker: Musk durft risico te nemen en ziet kansen waar anderen huiverig zijn om zich in een nieuw avontuur te storten.

Bron van inspiratie

Volgens Leonard Sherman, hoogleraar aan de Universiteit van Columbia, blijft Musk ondanks alles een bron van inspiratie. “Om de obstakels van het ondernemerschap te overwinnen, moeten ondernemers een unieke visie hebben, waar ze zich dan bovendien duizend procent voor geven.”

Volgens hem is Elon Musk inderdaad zelfdestructief en egocentrisch, maar behoort hij ook tot de grootste vernieuwers aller tijden. “Waren we allemaal maar zo dapper. Steve Jobs, ook een genie met gebreken, had het net zo goed over Musk kunnen hebben in Apple’s beroemde Think Different tv-reclame:

“Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.”

Elon Musk is niet het enige genie met een rebelse kant.” En hij heeft gelijk. Zo werd Thomas Edison in groep drie na drie maanden vanwege zijn storende gedrag geschorst. Nikola Tesla had OCD en schizofrenie. “Ondernemers zouden de woorden van Steve Jobs moeten onthouden”, zegt Sherman. “Gedurfd ondernemerschap kan een puinhoop worden, maar the crazy ones krijgen het voor elkaar.”

Geen genie, maar een onzekere chaoticus

Peter Cohan, leraar Strategie op het Babson College, is het niet helemaal met Leonard Sherman eens. “De lessen die ondernemers van Elon Musk moeten leren zijn duidelijk. Geef datgene wat het beste is voor je klanten, werknemers, partners en investeerders prioriteit. Je moet daarvoor objectief naar je sterktes en zwaktes kijken.”

Volgens hem is Musk heel erg goed in ‘product and vision’, maar accepteert hij zijn eigen zwaktes niet. “Als je goed bent in sales en managen, dan moet je op zoek gaan naar een partner die goed is in innovatie en andersom. Dat is hoe gedurfd ondernemerschap eruit ziet: niet dat je alles maar alleen probeert te doen, maar dat je weet wat het beste is voor je bedrijf, de kunst van het delegeren dus. Dat vergt net zo veel lef, maar ook vertrouwen in het kunnen van je personeel. Ook als je daar jouw eigen beperkingen voor moet toegeven.”

Wil je net zo succesvol worden als Elon Musk? Klik dan hier om te ontdekken hoeveel uur je volgens de Zuid-Afrikaan zou moeten werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Workjuice

Reageer op artikel:
Dit is waarom Elon Musk absoluut (g)een briljante ondernemer is
Sluiten