Dennis Mons
Dennis Mons Geld & Carrière 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk is alsnog de baas van Twitter geworden

Hoewel Twitter in eerste instantie een overname door Tesla-CEO Elon Musk afsloeg, onderzoekt het bedrijf nu toch de mogelijkheden voor zo’n deal. Het bedrijf wilde eigenlijk een hogere prijs, maar is toch gezwicht onder druk van aandeelhouders, zo meldt The Wall Street Journal.

De rijkste man ter wereld, Elon Musk, was eerder deze maand grootaandeelhouder geworden door een flink aandeel in Twitter te kopen. Toch wil hij graag het social media-platform volledig in handen hebben en gaf op 14 april aan 43 miljard dollar neer te willen tikken.

De gifpilstrategie van Twitter

Twitter weigerde in eerste instantie het bod. Daarnaast paste het de gifpilstrategie toe. Hierbij hebben bestaande aandeelhouders de mogelijkheid om tegen gereduceerde prijzen aandelen te kopen. Zo werd het voor Elon Musk moeilijker om nog meer aandelen in bezit te krijgen.

Daarnaast wilde Twitter eerst bekijken of toezichthouders als de Securities and Exchange Commission onderzoek doen naar de rijkste man ter wereld. Hij heeft het al eerder aan de stok gekregen met de instantie, omdat hij de productie van Tesla zou hebben overdreven in een tweet.

Ook heeft een aandeelhouder van Twitter Elon Musk aangeklaagd. Hij stelde dat de miljardair bewust de aandelenkoers van het populaire social media-platform kunstmatig laag hield. Hij zou expres te laat hebben bekendgemaakt een flink belang in het bedrijf te hebben.

Aandeelhouders willen Elon Musk

Zijn enorme belang was zo groot dat hij ook recht had op een zetel in de raad van bestuur. Elon Musk wees deze plek overigens af. Waarom de topman de plek niet wilde innemen, blijft vooralsnog een raadsel.

TAMA, TamaDoge, Crypto, elon musk, dogecoin, maan, spacex
Een miljardje meer of minder zal Musk waarschijnlijk weinig boeien. (Afbeelding: AFP)

Dat aandeelhouders nu toch aandringen op een overname door Elon Musk is opmerkelijk. Naar verluidt vreest een groot aantal aandeelhouders dat ze geen betere prijs kunnen krijgen voor hun aandelen dan het bedrag dat de nieuwe grootaandeelhouder biedt.

Wat de plannen zijn van Elon Musk voor Twitter is niet bekend. De multimiljardair deelde bijvoorbeeld (wederom) bizarre tweets met polls of Twitter de naam moest veranderen en of het platform wellicht ‘stervende’ was.

Het moge echter duidelijk zijn dat hij groot fan is van Twitter. De miljardair is vrijwel dagelijks op het platform te vinden en pleurt vaak heerlijk bizarre tweets eruit. (Of enorm krankzinnige, maar alles is relatief.)

Nu rijst echter de vraag: is Elon Musk de aangewezen persoon om dit wankele platform een tweede leven te geven?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.