Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 1 mei 2020

Elon Musk en Jeff Bezos bouwen NASA-maanlander voor ‘eerste vrouw’

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft drie bedrijven geselecteerd die een maandlander mogen ontwikkelen voor het Artemis-programma. Een daarvan is SpaceX van Elon Musk.

Artemis is ruimtevaartprogramma van NASA met als doel om in 2024 opnieuw mensen op de maan te laten landen, inclusief de eerste vrouw op de maan. Steeds meer particuliere bedrijven wagen zich in de ruimtevaart en het duurt niet lang meer voordat we op vakantie naar de ruimte kunnen. NASA ziet dit niet als obstakel, maar als een mogelijkheid voor een bundeling van krachten.

NASA benadert drie ruimtevaartbedrijven voor Artemis

Voor het Artemis-programma krijgen drie ruimtevaartbedrijven een onderzoekscontract ter waarde van net iets minder dan 1 miljard dollar. Het doel is om een maanlander te ontwerpen en te ontwikkelen. De bedrijven zijn SpaceX van Elon Musk, Blue Origin van Jeff Bezos en Dynetics. Boeing richt zich tegenwoordig ook op de ruimtevaart, maar voldoet nog niet aan de eisen die NASA stelt. Na tien maanden bepaalt NASA in welke lander ze de eerste vrouw op de maan laten landen.

1. Blue Origin van Jeff Bezos

Jeff Bezos ken je wellicht als de man die Amazon groot maakte, maar met zijn bedrijf Blue Origin zit hij ook in de commerciële ruimtevaart. Gaat hij ervoor zorgen dat de eerste vrouw op de maan veilig kan landen? Dat zal dan moeten gebeuren met de driepotige Integrated Lander Vehicle (ILV). Deze maanlander zal gelanceerd worden via New Glenn of ULA Vulcan, beide raketsystemen van Blue Origin.

nasa, jeff bezos, blue origin, artemis, eerste vrouw op de maan
(Afbeelding: Blue Origin)

2. SpaceX van Elon Musk

Elon Musk werkt met SpaceX aan een lander die Starship heet. Dit is een volledig herbruikbaar lanceer- en landsysteem dat vanaf de aarde zal meevliegen met de zogeheten draagraket Super Heavy.

nasa, elon musk, starship, spacex, maanlander, eerste vrouw op de maan
(Afbeelding: SpaceX) (Afbeelding: SpaceX)

3. Dynetics

Dan de ‘dark horse’ Dynetics. Dit bedrijf heeft een stuk meer ervaring in de ruimtevaart dan SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Jeff Bezos. Dynetics ontwikkelt het Dynetics Human Landing System (DHLS), dat via ULA Vulcan van Blue Origin gelanceerd moet worden.

dynetics, maanlander, elon musk, eerste vrouw op de maan
(Afbeelding: Dynetics)

Eerste vrouw op de maan in 2024?

Met het Artemis-programma wil NASA in 2024 voor het eerst sinds 1972 astronauten op de maan laten landen. Onderdeel van de missie wordt de eerste vrouw die voet op de maan zet. “Met deze contracten voor het ontwikkelen van een maandlander wordt de laatste stap gezet die nodig is om in 2024 weer mensen op de maan te laten landen”, zegt Jim Bridenstine, die betrokken is bij het project. “Het is de eerste keer sinds het Apollo-tijdperk dat NASA direct investeert in een landingssysteem voor mensen. Nu hebben we echter bedrijven onder contract, die aan onze zijde staan.”

Over tien maanden kijkt de ruimtevaartorganisatie of ze met Jeff Bezos, Elon Musk, Dynetics of een ‘combinatie van’ in zee gaan. Lees meer over het Artemis-programma op de website van NASA.

Reageer op artikel:
Elon Musk en Jeff Bezos bouwen NASA-maanlander voor ‘eerste vrouw’
Sluiten