Pim Jansen
Pim Jansen Life 28 sep 2018

Dit is hoe de ambitieuze Elon Musk op korte termijn Mars wil koloniseren

Geen rare tweets of beschuldigingen aan het adres van een reddingswerker deze keer, wel de aankondiging van een nieuwe mijlpaal in zijn pogingen om onsterfelijk te worden. Elon Musk heeft weer eens van zich laten horen, hij rekent erop dat het mogelijk zal zijn om vanaf 2028 een Mars-basis te bouwen en NASA vraagt zich af of het vanaf 2030 een bemande Mars-missie kan lanceren. Elon  Musk als de ultieme redder van het ruimtevaartprogramma.

SpaceX gaat met volle snelheid vooruit met het Big Falcon Rocket (BFR) -project met als doel een Japanse modetycoon op een maanmissie te sturen in 2023. Dat is niet het enige dat CEO Elon Musk gepland heeft voor de BFR. Op zijn karakteristieke, eigenwijze manier, liet Musk op Twitter weten dat hij denkt dat SpaceX een Mars-basis kan hebben in 2028. NASA vraagt ​​zich ondertussen af ​​of het haalbaar is om zelfs in de jaren 2030 een bemande Mars-missie te lanceren.

De Big Falcon Rocket

Deze tijdlijn komt losjes overeen met wat SpaceX in het verleden heeft gezegd over zijn BFR-plannen. De eerste testvluchten zouden in de komende jaren moeten plaatsvinden, zodat het bedrijf de capaciteit van de BFR kan bevestigen voordat er daadwerkelijk mensen mee worden vervoerd. In vorige toespraken heeft Musk gezegd dat SpaceX van plan is om in 2022 een paar onbemande BFR-ruimtevaart-toestellen naar Mars te sturen, gevolgd door nog twee vluchten in 2024.

Dat jaar zouden ook twee BFR-raketten met bemanning naar de rode planeet kunnen vertrekken. Elk van de onbemande raketten kan tot honderd ton aan voorraden vervoeren zodat er een begin gemaakt kan worden om een eventuele Mars-kolonie te bouwen. Deze zes raketten zouden de ruggengraat vormen van de eerste basis. Deze kan uitgebreid worden naarmate meer mensen naar Mars zouden willen verhuizen.

Deadline is flexibel

SpaceX is pas begonnen met het bouwen van de eerste BFR’s, wat een herbruikbaar ruimtevaartuig zal zijn. Er kan nog veel misgaan en zelfs kleine vertragingen kunnen aanzienlijke wijzigingen in de tijdlijn veroorzaken. Het is alleen efficiënt om op bepaalde tijden naar Mars te vliegen. Dit komt doordat de afstand tussen de Aarde en de planeet Mars op specifieke tijden het kleinst is. Als een deadline met enkele weken wordt verschoven, kan het hele project zo maar enkele maanden vertraging oplopen. Om het te verduidelijken: de afstand tussen de Aarde en Mars varieert van 60 miljoen tot 380 miljoen kilometer. Afhankelijk van de positie van de twee planeten ten opzichte van de zon is deze groter of kleiner.

Mars City of Musk City?

De plannen om een stad binnen een decennium op Mars laten bouwen is ambitieus. Bijna net zo ambitieus als de plannen van de jaren ’60 voor een maanlanding. SpaceX hoeft niet alleen een nieuwe raket te ontwikkelen en te testen om de reis te maken. Het moet ook uitzoeken hoe mensen kunnen overleven op Mars. Straling vormt bijvoorbeeld een groot risico voor de gezondheid op lange termijn op Mars.

Zelfs fundamentele kwesties hangen in de lucht. Zoals de vraag of het mogelijk is om bijvoorbeeld water te onttrekken aan het oppervlakte van de planeet. SpaceX heeft in het verleden gesuggereerd dat kolonisten elke dag een ton ijs moeten omzetten in water om zelfvoorzienend te worden. Daarnaast is er vrij veel water nodig voor de productie van brandstof voor de BFR’s. Wonen op Mars kan moeilijk zijn als een menselijke nederzetting volledig afhankelijk is van water dat van de aarde is onttrokken.

Enkele reis Mars

We zullen een beter idee hebben hoe waarschijnlijk deze tijdlijn is als de BFR vorm krijgt. Als de bemande maanmissie uiteindelijk wordt uitgesteld, is het onwaarschijnlijk dat er binnen een decennium al een ​​Mars-basis plaatsvindt.

Extreme Tech

Reageer op artikel:
Dit is hoe de ambitieuze Elon Musk op korte termijn Mars wil koloniseren
Sluiten