Elektrische invasie op de automarkt, maar is het ook betaalbaar?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Felektrische-invasie-automarkt-volkswagen-id.3-betaalbaar-elektrische-auto.jpg)
De elektrische invasie op de automarkt is niet meer te ontkennen. Wekelijks onthullen merken hun nieuwe modellen, die steeds goedkoper worden en langer kunnen rijden op een volle accu. Maar is elektrisch rijden ook betaalbaar voor Jan Modaal?
De prijzen van elektrische auto’s dalen, de aanschaf wordt populairder. De Tesla Model 3 is tot nu toe de best verkopende nieuwe auto van 2019 en er wordt nog een eindsprint verwacht. Tot nu toe zijn er 17.871 exemplaren verkocht en daarmee blijft de auto de Volkswagen Polo, Ford Focus en Volkswagen Golf voor. Tesla heeft de prijzen in 2019 verlaagd, waardoor de Tesla Model 3 nu begint bij een aanschafprijs van 48.980 euro. Nog steeds een behoorlijk bedrag. “Op dit moment zijn de elektrische auto’s simpelweg nog niet echt betaalbaar”, vertelt Dennis Wilman van autotijdschrift Autovisie ons. “Althans, niet in vergelijking met de varianten met de ouderwetse verbrandingsmotor. Volgend jaar begint het elektra-offensief pas echt, dan komen veel fabrikanten met kleinere auto’s met redelijke prestaties.”
Elektrische invasie van traditionele automerken
Met nieuwe platformen en productieprocessen zetten traditionele merken massaal in op elektrisch rijden. Zo heeft Volkswagen het MEB-platform opgezet, waar de Duitse autobouwer alleen elektrische auto’s gaat produceren. Dit zorgt voor een effectiever proces en lagere kosten. De Volkswagen ID.3, een gemoderniseerde opvolger van de e-Golf, is hier al in productie gegaan. Volgens Volkswagen-CEO Herbert Diess zijn de productiekosten van de ID.3 zeker 40 procent lager dan bij de e-Golf. De adviesprijs van de meest recente e-Golf begint bij 38.970 euro, de vermoedelijke instapprijs van de ID.3 ligt rond de 30.000 euro. Merken als BMW, Volvo en Audi werken aan vergelijkbare platformen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2FANP-400960965.jpg)
De Volkswagen ID.3 krijgt in 2020 concurrentie van de Peugeot e-208 (vanaf 36.250 euro), Opel Corsa-e (vanaf 30.999) en Renault Zoe (vanaf 33.590 euro). “Nu moeten we het nog doen met modellen als de Seat Mii-electric, Volkswagen e-Up en de Skoda e-Citigo, stiekem allemaal dezelfde auto. Deze zijn vooral schappelijk in de private lease, want ook hier speelt dat ze enorm duur zijn in vergelijking met de varianten met een benzinemotor”, aldus Wilman. “Qua betaalbaarheid komt de MG ZS EV nu het dichtstbij. Deze Chinese SUV is sinds kort leverbaar en kost net geen 30.000 euro. Voor dat geld krijg je dus geen kleine, maar een grote auto met schappelijke cijfers.”
Belastingvoordelen van een elektrische auto
Een elektrische auto is nog altijd duurder in aanschaf, maar dankzij belastingvoordelen goedkoper in de lasten. Stroom kost minder dan benzine en tot 2025 hoef je geen motorrijtuigenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm) te betalen. Maar je hebt vooral voordeel als je een auto least. Waar auto’s met een verbrandingsmotor een bijtellingspercentage van 22 procent hebben, is de bijtelling van een elektrische auto 4 procent. In 2020 stijgt de bijtelling echter naar 8 procent over de catalogusprijs van de auto. Is de catalogusprijs in 2020 hoger dan 45.000 euro, dan geldt de reguliere 22 procent bijtelling. Nu is dit nog vanaf 50.000 euro. Niet voor niets verwacht Tesla in december dan ook nog een eindsprint wat betreft de aanschaf van de Tesla Model 3, waarvan het zakelijke instapmodel net onder de 50.000 euro is geprijsd.
Alle auto’s van 2020 op een rij? Check dan het Autovisie Jaarboek 2020.
? Check ook: De elektrische Ford Mustang Mach-E is te bestellen en de prijs valt mee