Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 20/03/2019

Deze mountainbike van Yamaha is dé elektrische fiets voor avontuurlijke mannen

Voor de liefhebber van echte stoere fietsen, is er voldoende keuze. Zeker als je voorkeur uitgaat naar een goede elektrische fiets is de keuze zo enorm dat je de vraag kunt stellen of ondertussen niet elke denkbare variatie al is bedacht. Nee dus, niet als het aan Yamaha ligt. Het merk is van mening dat er nog altijd behoefte is aan een bijzondere elektrische fiets die ook zijn mannetje staat op de wat ruigere terreinen. Een echte off-the-road e-bike dus.

De nieuwe Adventure Gravel e-bike is Yamaha’s antwoord op de vraag naar een meer dan degelijke elektrische fiets. Een eerste blik doet niet direct denken aan een elektrische mountainbike, maar bij een nadere inspectie is de kans groot dat je er op slag verliefd op wordt.

Adventure Gravel e-bike: alleen voor de echte liefhebber

Yamaha’s keuze voor een elektrische mountainbike is volgens het bedrijf niet meer dan logisch. Mountainbikes behoren zeker in de Verenigde Staten tot de populairste fietsen. Dit terwijl de markt voor elektrische fietsen juist een onstuimige groei doormaakt. Door die twee gegevens te combineren in een geweldige fiets hoopt het van oorsprong Japanse merk een flink marktaandeel te kunnen veroveren. De concurrentie is dus alvast gewaarschuwd.

Ondanks de vergevorderde plannen zijn de specificaties van de Adventure Gravel e-bike nog niet volledig. Desalniettemin is wat we al wel weten zonder meer indrukwekkend. Yamaha garandeert in ieder geval dat de elektrische mountainbike ontworpen is om elk terrein aan te kunnen. “Je kunt de Adventure Gravel e-bike bijna overal mee naartoe nemen”, belooft Drew Engelmann, sales en marketingmanager van de Power Assist Bicycle-groep van Yamaha.

PW-X Drive-systeem

De Yamaha elektrische mountainbike is niet het eerste off-the-road-model van de fietsfabrikant. Het bedrijf heeft al de YDX-TORC, een cross-country hardtail mountainbike die gebruik maakt van het inmiddels beruchte PW-X Drive-systeem. Met een ‘vanaf’ prijs van 3.499 dollar krijg je de beschikking over een centraal gemonteerde motor. Deze biedt ondersteuning tot een snelheid van 30 kilometer per uur. De enige belemmering zou wellicht het gewicht kunnen zijn. Het PW-X aandrijfsysteem zorgt voor een toename van het gewicht van de fiets met een slordige 6.8 kilo, geen lichtgewicht fiets dus.

Elektrische mountainbike uit het middensegment

Ondanks de redelijk forse prijs is het nog steeds een elektrische fiets uit het midden segment. De prijsstelling geeft in ieder geval aan dat het voor veel mensen geen belemmering is om een dergelijk bedrag neer te leggen. De Power Assist-reeks van Yamaha begint met de CrossCore, een elektrische racefiets met een instapprijs van 2.399 dollar. Het model heeft een batterij van 500 Wh en ondersteunt snelheden tot 30 kilometer per uur.

Het aandrijfsysteem van de Yamaha elektrische fiets is in te stellen naar wens. Zo bepaal je zelf de mate van ondersteuning. Zo zorgt de ECO+ modus voor 50 procent meer ondersteuning, de standaard modus levert 190 procent ondersteuning en de high- en EXPW-modi leveren respectievelijk 280 procent en 320 procent ondersteuning.

Elektrische fiets met soepel reagerende middenmotor

Volgens Yamaha reageert de motor in haar modellen ook sneller dan overige aandrijfsystemen. Hierdoor is de e-bike vooral geschikt voor onverharde wegen. Vanzelfsprekend zijn de elektrische fietsen van Yamaha allemaal uitgerust met een multifunctioneel display wat eenvoudig kan worden verbonden met de smartphone. Zodoende heb je ten alle tijden een compleet overzicht van de informatie die je nodig hebt.

Is deze e-mountainbike je wat de heftig? Klik dan hier voor een stijlvolle elektrische fiets van eigen bodem.

Slashgear

Reageer op artikel:
Deze mountainbike van Yamaha is dé elektrische fiets voor avontuurlijke mannen
Sluiten