Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Elektrische fiets 10 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

Zoveel geld ben je per jaar kwijt aan het opladen van je e-bike

De elektrische fiets is voor veel Nederlanders een verrijking van het dagelijks leven. Wind en heuvels deren niet meer, en je bent sneller op je bestemming. Alleen maar voordelen, behalve dat je ‘em wel moet opladen. Hoeveel euro ben je daar jaarlijks eigenlijk aan kwijt?

Op je oude vertrouwde fiets (zonder ondersteuning) was spierkracht voldoende om van A naar B te gaan. Dat is ook een investering, maar niet eentje waar je direct voor moet betalen. Bij een elektrische fiets is dat uiteraard wel het geval. Die accu die je leegtrekt wanneer je met 25 km/u over het asfalt zoeft, moet tenslotte weer opgeladen worden.

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

Om te bepalen hoeveel euro je per jaar kwijt bent aan het opladen van je elektrische fiets, moet je met nogal wat dingen rekening houden. Denk aan hoe efficiënt je fiets is, het type e-bike dat je gebruikt, hoeveel ondersteuning je wil, de stroomprijs en natuurlijk het aantal kilometers dat je maakt.

Een exact bedrag voor jouw situatie is dus lastig te geven. Toch kunnen we aan de hand van gemiddelden een goede inschatting maken. We kijken daarbij naar het verbruik van populaire e-bikes, het aantal kilometers dat Nederlanders gemiddeld per jaar fietsen, en de huidige energieprijzen.

Het gemiddelde verbruik van een e-bike 

Als je een doorsnee elektrische fiets pakt, deze op gemiddelde ondersteuning zet en gaat fietsen op een vlakke route, dan ben je ongeveer 6 Wh per kilometer kwijt.

Dat is echter niet het getal waarmee we gaan rekenen, want je hebt ook nog te maken met laadverlies. Tijdens het laden gaat er ongeveer 25 procent verloren (bijvoorbeeld aan warmte). Dat betekent dat je voor elke 6 Wh aan accuverbruik zo’n 7,5 Wh uit het stopcontact haalt.

Wat kost een elektrische fiets per kilometer?

De volgende stap is om van energie naar euro’s te gaan. Hiervoor kijken we naar de actuele energieprijs. De gemiddelde stroomprijs ligt op het moment van schrijven rond de 0,27 euro per kWh. Eén kWh is 1.000 Wh, dus één Wh kost je 0,00027 euro. Vermenigvuldig dat met 7,5 en je komt uit op 0,002025 euro per kilometer.

Vermenigvuldig dat bedrag vervolgens met het aantal kilometers dat je jaarlijks fietst. Volgens het CBS is dat voor de gemiddelde Nederlander zo’n 1.100 kilometer per jaar. Daarmee kom je uit op een jaarlijks bedrag van ongeveer 2,23 euro.

Een persoonlijke berekening maken

Het mag duidelijk zijn dat het opladen van een elektrische fiets je zeker niet de hoofdprijs kost. Houd er echter wel rekening mee dat dit een voorzichtige berekening is. De kans dat jouw kosten een stuk hoger liggen is behoorlijk groot.

Stel bijvoorbeeld dat je een luxe en wat zwaardere elektrische fiets hebt en de trapondersteuning altijd op maximaal hebt staan. Dan gaat je verbruik al snel richting 10 Wh per kilometer. Fiets je op die manier dagelijks naar je werk, dan ga je waarschijnlijk ook nog eens flink over de 1100 kilometer per jaar. 

In dat geval wordt het dus wel echt een ander sommetje en moet je rekening houden met ongeveer 10 euro per jaar aan stroomkosten. Aanzienlijk meer, maar nog steeds een prima deal, zeker als je kijkt naar het comfort en de snelheid die je ervoor terugkrijgt. En over snelheid en comfort gesproken? Met dit model krijg je beiden in een zeer stijlvol jasjes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.