Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets ‘gezonder’ dan gewone fiets volgens onderzoek

De elektrische fiets is populair, maar er is nog steeds een groep die mensen op een e-bike bestempelt als lui. Kan wezen, maar het is in ieder geval wel gezonder dan de gewone fiets, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek.

Fietsen is op een gewone fiets is gezond, maar dezelfde bezigheid op een elektrische fiets is nog gezonder. Dat blijkt uit een recent Europees onderzoek dat is gefinancierd door de Europese commissie en gepubliceerd in ScienceDirect.

Elektrische fiets gezonder dan gewone fiets

Meer dan 10.000 mensen uit zeven verschillende landen deden mee aan het onderzoek. De onderzoekers wilden weten wat nu echt meer gezondheidsvoordelen had, het fietsen op een traditionele fiets of juist de elektrische fiets. Om dit duidelijk te maken werd gekeken naar de hoeveelheid energie die werd verbruikt in een week tijd. Op basis van de onderzoeksresultaten kon de conclusie worden getrokken dat de e-bike gezonder is.

Een verrassende uitslag, daar zal bij iedereen het over eens zijn. Je zou verwachten dat het gebruik van een traditionele fiets juist gezonder is. Je moet immers meer moeite doen om vooruit te komen en dus verbruik je meer energie. Maar de realiteit is anders. Hier is de catch: mensen met een ‘gewone’ fiets gebruiken die minder vaak. Bezitters van een elektrische fiets maken vaker gebruik van hun fiets en rijden langere afstanden. Per saldo maken die dus meer kilometers en verbruiken uiteindelijk meer energie, ondanks de trapondersteuning.

De onderzoekers keken naar de waarde van de prestaties, uitgedrukt in ‘Metabolic Equivalent Task’ minuten per week. Ook wel bekend als MET min/wk. Met deze waarde wordt de hoeveelheid energie aangeduid die nodig is voor een specifieke inspanning. Voor een ‘gewone’ fietser kwam dit neer op een waarde van 4085 METS, terwijl degenen die gebruik maakten van een elektrische fiets een waarde behaalden van 4464 METS.

Vaker en verder fietsen op een e-bike

Die hogere waarde heeft dus niet te maken met het leveren van een grotere inspanning, maar met het totaal aantal afgelegde kilometers. Bezitters van een e-bike leggen grotere afstanden af. “Waar een normale fietser het gemiddeld na 4,8 kilometer al voor gezien houdt, zit de elektrische fietser op een gemiddelde afstand van 9,4 kilometer. Bovendien stappen ze vaker op hun e-bike in plaats van in hun auto, wat nog meer oplevert voor hun gezondheid”, aldus een van de onderzoekers.

Dat het gebruik van de elektrische fiets gezonder is, betekent niet dat een e-bike per definitie beter is. Zo is het aantal ongevallen met een dodelijke afloop onder elektrische fietsers relatief nog altijd groot. Vooral onder senioren komen dodelijke ongevallen relatief veel voor. Maar liefst 57 ouderen kwamen in 2017 om het leven door een ongeluk met de e-bike. Dat heeft wonderbaarlijk genoeg niks te maken met de snelheid. Opvallend genoeg gaat het juist bij het op- en afstappen fout en kan het gebruik van de noodstop ook vervelende gevolgen hebben.

? Check ook: Lidl verkoopt wéér een e-bike en een mooie ook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets ‘gezonder’ dan gewone fiets volgens onderzoek
Sluiten