Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 24 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Elektrische auto of waterstofauto leasen: de voordelen en nadelen in 2020

Het aanbod elektrische auto’s wordt, met name in 2020, steeds groter. Volledig elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en de specificaties verbeteren snel. De actieradius, het rijcomfort, maar ook bijvoorbeeld de laadtijden verbeteren in een rap tempo. Het leasen van een elektrische auto brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Waar moet je rekening mee houden bij zakelijke of private lease van een elektrische auto?

Private lease

Hoewel prijzen van elektrische auto’s aanzienlijk dalen, blijft elektrisch rijden voor veel mensen nog te duur. De restwaarde van elektrische voertuigen is soms onzeker en elektrisch rijden is voor veel mensen nieuw. Het kan lastig zijn om de kosten in te schatten. Om die redenen is het private leasen voor veel mensen een goede oplossing. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en zo weet je precies wat de kosten van elektrisch rijden zijn. Je hoeft niet in één keer de fikse aanschafprijs neer te leggen, maar rijdt toch in een nieuwe auto. Als je thuis een laadpaal hebt staan, loop je ook nog eens een hoop brandstofkosten mis. Bijkomend voordeel is dat je je niet druk hoeft te maken over onderhoudskosten.

Zakelijk een elektrische auto leasen

Het zakelijke leasen van een elektrische auto wordt flink gestimuleerd. De voordelen zijn niet meer zo groot als een jaar of vijf geleden, maar nog steeds zeker het overwegen waard. Zo betaal je maar 8 procent bijtelling. Let wel, dit is tot een catalogusprijs van 45.000 euro. Voor een elektrische auto met een hogere catalogusprijs betaal je het reguliere bijtellingsbedrag van 22 procent. In 2019 was dit bijtellingstarief nog 4 procent tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Dat is dit jaar dus verdubbeld, omdat het fiscaal stimuleren van elektrisch rijden volgens het kabinet steeds minder nodig is. De bijtelling wordt tot 2026 geleidelijk aan verhoogd en daarna is er geen fiscaal voordeel meer. Beter nu dan volgend jaar een elektrische auto leasen, dus.

elektrische auto, leasen, 2020
Audi-Mediacenter

Waterstofauto leasen

Niet iedereen is overtuigd dat elektrisch rijden de toekomst is. Zo is de belasting op het stroomnet nog een grote uitdaging en blijft voor vele de actieradius een pijnpuntje. Verder heb je natuurlijk ook altijd nog de liefhebbers die van een mooie brom uit de uitlaat genieten. Een andere uitkomst voor emissievrij rijden is een auto op waterstof. Er is al een aantal auto’s op waterstof beschikbaar en wie weet hoeveel waterstofmodellen er in de toekomst nog bijkomen. Net als voor de elektrische geldt ook voor de waterstofauto een bijtellingsvoordeel. Je betaalt maar 8 procent en hebt in tegenstelling tot elektrisch rijden geen plafond. Die 8 procent bijtelling mag je over de hele cataloguswaarde rekenen.

Voordelen en nadelen van een elektrische auto an sich

Naast de voordelen en nadelen van het leasen van een elektrische auto zitten er aan de elektrische auto zelf ook voordelen en nadelen. Voordeel van het kopen van een nieuwe elektrische auto is bijvoorbeeld dat je geen bpm betaalt. Na de aanschaf zijn de onderhoudskosten ook een schijntje van de kosten die een auto met verbrandingsmotor met zich mee brengt. Je bespaart flink in brandstofkosten en draagt je steentje bij aan het milieu.

Helaas zijn er ook mindere kanten aan het rijden van een elektrische auto. Laadtijden zijn bijvoorbeeld een stuk langer dan je auto voltanken. Verder heb je een gelimiteerde actieradius en een hoge aanschafprijs. Naast de tijd die er nodig is om je auto op te laden is er nog een probleem: drukte bij de laadpalen. In de rij staan om je auto op te mogen laden hoort soms helaas ook bij elektrisch rijden, maar dit zal in de toekomst minder worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RabobankANWB

Reageer op artikel:
Elektrische auto of waterstofauto leasen: de voordelen en nadelen in 2020
Sluiten