‘Kosten elektrische auto gelijk aan benzine en diesel’

De maandelijkse kosten voor het rijden van een elektrische auto zijn in Nederland nauwelijks hoger dan die voor wagens met benzine- en dieselmotoren. Dat berekende leasebedrijf LeasePlan, dat de kosten voor zakelijke lease-auto’s in verschillende Europese landen onder de loep nam.

Elektrische auto’s vs. diesel en benzine

De maandelijkse gemiddelde kosten voor een elektrische auto liggen met 872 euro circa 1 procent hoger dan voor benzine- en dieselauto’s. Daarbij wordt gekeken naar zaken als tanken, afschrijvingen, onderhoud en wegenbelasting. Die laatste heffing betalen rijders van elektrische auto’s niet. Dat de kosten bijna gelijk zijn, komt ook doordat diesel en benzine de afgelopen tijd duurder zijn geworden. Daarnaast is met name voor dieselauto’s de aanschafbelasting aanzienlijk gestegen.

LeasePlan rekende overigens niet de belasting mee die zakelijk leaserijders zelf over hun auto van de zaak moeten betalen. Daardoor wordt in het kostenplaatje nog geen rekening gehouden met de lagere bijtelling voor elektrische auto’s.

Noorwegen en Griekenland

In Noorwegen zijn de gemiddelde kosten voor elektrische auto’s en voertuigen op fossiele brandstoffen gelijk, aldus LeasePlan. Dat staat in contrast met bijvoorbeeld Griekenland. Daar is het nog zeker 200 euro goedkoper om in een benzine- of dieselauto te rijden dan in een elektrische auto.

Tesla Model 3 review

Onze collega’s van WANT gingen onlangs een weekje op pad met de Tesla Model 3, om eens te testen of het rooskleurige toekomstbeeld van Elon Musk nou echt bevalt. Je kunt hun bevindingen hier lezen, of check de onderstaande video:

Tesla Model 3 review: Tesla-kleintje maakt indruk

Ben je nieuw? Abonneer dan op ons kanaal voor meer epische content! Het is misschien wel dé elektrische auto van dit jaar: de Tesla Model 3. De kleinere Tesla die elektrisch rijden naar een breder publiek moet brengen. Maakt de auto zijn torenhoge verwachtingen waar? Je ziet het in deze Tesla Model 3 review.

ANP

Reageer op artikel:
‘Kosten elektrische auto gelijk aan benzine en diesel’
Sluiten