Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers ontwikkelen weg die elektrische auto’s oplaadt

Wetenschappers en hoogleraren van de Cornell Universiteit in de Verenigde Staten zijn bezig met het testen van een techniek waarmee elektrische auto’s draadloos opgeladen kunnen worden tijdens het rijden. Doel: een weg die elektrische auto’s oplaadt tijdens het rijden.

De techniek moet eraan bijdragen dat elektrische auto’s sneller op een bestemming aankomen dan brandstofauto’s, terwijl er minder elektriciteit wordt gebruikt dan nu het geval is. In theorie hoeft er op dit type weg niet meer gestopt te worden.

Elektrische auto opladen tijdens het rijden

De wetenschappers zien het als volgt voor zich. Dreigt je accu leeg te raken, dan ga je op de rechter rijstrook rijden om je elektrische auto draadloos op te laden. Ook bij verkeerslichten of gebieden waar verkeer vaak langere tijd stilstaat zien de onderzoekers mogelijkheden voor de elektrische velden.

Er is door de wetenschappers al een systeem gemaakt met deze elektrische velden. Zolang het draadloze oplaadsysteem op de bodem van de auto dichter dan 7 inch (17,8 centimeter) bij het veld is, wordt de accu draadloos opgeladen.

Een Tesla Model S heeft een bodemvrijheid van 14,4 centimeter en is geschikt voor de nieuwe techniek. Een BMW iX3 met een bodemvrijheid van 19 centimeter is vooralsnog niet geschikt.

‘Eerste weg over tien jaar in de praktijk’

Hoewel een hoop huidige elektrische SUV’s niet draadloos kunnen opladen met de nieuwe techniek in zijn huidige vorm, kan het systeem reden zijn voor veel automobilisten om toch over te stappen op een elektrische auto. De actieradius wordt groter, terwijl de productiekosten dalen. Als het opladen zo makkelijk is, zijn grote accu’s voor de consument niet meer nodig. Dit heeft zowel positieve gevolgen voor de portemonnee als voor het milieu. Maar vooralsnog is het toekomstmuziek.

De lichtgevende snelweg van Daan Roosegaarde is hier! Althans, in Oss

Op dit moment zijn nog veel vragen onbeantwoord. Zo is het nog niet duidelijk niet hoe snel het opladen gaat, wat zo’n systeem kost en hoe bijgehouden wordt wie er gebruik maakt van het systeem. De wetenschappers zelf denken een weg met deze techniek al binnen 10 jaar in de praktijk te brengen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.