Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 18 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s zijn te populair: zitten we straks allemaal in het donker?

De transitie naar elektrisch rijden is in volle gang. Volkswagen komt dit jaar met een gamma aan volledig elektrische auto’s, de Tesla Model 3 is de meest verkochte auto van 2019 en overal duiken laadpalen op. De afweging om elektrisch te gaan rijden heeft voor veel mensen te maken met de actieradius en de prijs van een elektrische auto. Technisch ligt er dus een grote uitdaging waar autofabrikanten hard aan werken. Naast aanschafprijs en actieradius ligt er nog een enorme uitdaging waar minder aandacht voor geweest is: het stroomnet.

De kans dat iedereen elektrisch gaat rijden wordt steeds groter. Veel mensen die sceptisch waren zijn onderhand overtuigd en de vraag naar elektrische auto’s groeit. Goed nieuws, maar helaas zit er ook een keerzijde aan. Al deze auto’s moeten opgeladen worden en dit kan voor grote problemen op het stroomnet zorgen. Een moderne elektrische auto heeft een piekvermogen aan stroom nodig wat gelijk staat aan tien huishoudens. Als iedereen dus na zijn werk, aan het einde van de middag en het begin van de avond, de auto in de laadpaal plugt krijg je een enorme piekvraag naar stroom.

Grote uitdaging elektrisch rijden

In de hoofdstad hebben ze hier al maatregelen voor moeten treffen. Wie in Amsterdam zijn elektrische auto oplaadt heeft tussen 18.00 en 21.00 minder vermogen aan stroom. Deze maatregel is er om te voorkomen dat er stroomstoringen ontstaan. De oplossing voor het probleem is simpel, vergoot de netcapaciteit. Nadeel is dat dit vele miljarden kost en veel tijd gaat kosten. Het reduceren van het laadvermogen is dus momenteel de enige oplossing.

Tesla opladen elektrisch
(afbeelding: Tesla.com)

Sneller laden, grotere problemen

Dit is natuurlijk slecht nieuws voor autofabrikanten die elektrische voertuigen verkopen. Die investeren veel geld om laadtijden zo laag mogelijk te houden. Essentieel dus dat de laadpaal daaraan meewerkt. Verder ontmoedigt het de mensen die eventueel een elektrische auto aan willen schaffen. Er staat dus, naast actieradius en prijs, een grote uitdaging te wachten voor de elektrische auto-industrie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AD.nl

Reageer op artikel:
Elektrische auto’s zijn te populair: zitten we straks allemaal in het donker?
Sluiten