Kijktip voor zondag: een dikke vette EK 1988 special op NPO1

Een kijktip buiten Netflix om is in deze tijd ook weer wat waard. Lineaire televisie is een troost op dit moment. Geen EK voetbal in 2020, maar komende zondag wel een heerlijke NOS special over het EK 1988.

We gaan met zijn allen weer even terug naar de basis van het televisiekijken. Moe van Netflix en andere streamingdiensten zitten we weer voor lineaire televisie. Films, nostalgische beelden, oude programma’s, alles komt voorbij. Een hoogtepunt volgt zondag om 15.00 uur op NPO1.

EK 1988 special op NPO1

Vraag je willekeurige liefhebber wat hij wil zien nu er geen voetbal op televisie is, dan is de kans groot dat hij of zij de halve finale van het EK 1988 in en tegen West-Duitsland noemt. Er heerste toen nog een collectieve en opgefokte haat jegens Duitse voetballers. Toegegeven: met spelers als Rudi Völler, Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann was Die Mannschaft destijds ook Duitser dan Duits. Het was een wedstrijd waarin wraak, strijd, overwinningsdrang, briljante voetbalmomenten en het ultieme Oranje-gevoel samenkwamen.

ek 1988, special, nos, zondag, 15 uur, 22 maart, nederland, oranje, duitsland
Marco van Basten in de halve finale tegen West-Duitsland in duel met zijn eeuwige bewaker Jürgen Kohler (Afbeelding: ANP)

Maar het EK 1988 was meer dan dat. De openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie die verloren werd, terwijl Oranje toen helemaal niet zo slecht speelde. De bevrijding van Marco van Basten tegen Engeland. Het gouden moment van invaller Wim Kieft tegen Ierland. Ruud Gullit. De wondergoal van Marco van Basten. Gekte in Amsterdam.

NOS pakt uit

Ga er maar goed voor zitten, want de NOS pakt uit komende zondag. Van 15.00 uur tot 17.50 uur kun je op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app genieten van een dikke vette EK 1988 special. Wij hebben de videobanden als kleine jochies grijs gedraaid vroeger, maar van dit toernooi krijgt geen voetballiefhebber genoeg.

Rondvaart door de Amsterdamse grachten

Maar dat is nog niet alles. De NOS EK 1988 special heeft een toetje. Aansluitend volgt de Andere Tijden Sport-aflevering over de huldiging van Oranje met de historische rondvaart door de Amsterdamse grachten. Dit was overigens de allereerste uitzending van Andere Tijden Sport, dat in 2008 voor het eerst op de buis verscheen.

Check ook: Foto’s: een zeldzaam leeg Amsterdam en de apocalyptische Wallen

Reageer op artikel:
Kijktip voor zondag: een dikke vette EK 1988 special op NPO1
Sluiten