Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 24 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Eiwitten om je spieropbouw te boosten: wat is het beste moment voor een proteïne shake?

De meest genoemde redenen om je fanatiek uit te sloven in de sportschool zijn zonder twijfel gewichtsverlies en spieropbouw. Daarvoor is echter meer nodig dan enkel het uitvoeren van een hele serie aan oefeningen. Je zult ook op je voeding moeten letten. Met name de hoeveelheid eiwitten is van belang voor de spieropbouw. Juist het veelvuldig gebruik van allerlei eiwitshakes en eiwitrepen is aanleiding voor een uitgebreid onderzoek.

Eiwittem om af te vallen

Volgens de auteur van de studie, Timothy Huzar, “is er enig bewijs dat het nuttigen van extra eiwitten kan helpen als je wilt afvallen”. Deze conclusie lijkt logisch, als je voeding rijk is aan eiwitten zal je eerder een verzadigd gevoel hebben. Wat wel opvalt in het onderzoek is dat er geen duidelijk verband is tussen het innemen van eiwitten en de effectiviteit. Verschillende onderzoeken hebben naar het effect van eiwitten gekeken, maar hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd.

Een studie van het American Journal of Clinical Nutrition suggereert dat een eiwitrijk dieet over het algemeen het lichaamsgewicht kan beïnvloeden. De studie stelt dat een ‘hoger eiwitgehalte’ gelijk staat aan 1,2 tot 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een andere studie lijkt deze bewering te ondersteunen door te suggereren dat een verhoogde eiwit-inname het aantal calorieën dat een persoon consumeert, kan verminderen. Ditzelfde onderzoek zegt ook dat de gegevens die deze claim ondersteunen schaars zijn. De conclusie is dan ook dat er meer studies nodig zijn.

Eiwit voor spieropbouw

Verrassend genoeg zijn er talloze onderzoeken geweest naar het beste tijdstip om eiwit in te nemen. Hierbij werd vooral gekeken naar het effect van de spieropbouw door fitnessoefeningen. Ook hier is de uitkomst allesbehalve eenduidig.

Het onderzoek citeert twee studies. Allereerst is er het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism en ten tweede, het Journal of the International Society of Sports Nutrition. Dat laatste onderzoek benadrukt dat er geen verband is tussen het opbouwen van spieren en de timing van eiwitinname. In een oudere studie van de Journal of Physiology werd ontdekt dat oudere, volwassen mannen die na een training eiwitsupplementen innamen, te maken zouden krijgen met een verbeterde spieropbouw.

Eiwitten helpen, maar onduidelijk is hoe

De twijfel over de effectiviteit van het tijdstip van de inname blijft dus bestaan. Onderzoekers van de Journal of the International Society of Sports Nutrition concludeerden dat er geen nadelen zijn aan het consumeren van eiwitten voor of na een training. Je hoeft dus niet heel scherp te letten op het moment wanneer je eiwitten tot je neemt. Belangrijker is dat je in ieder geval genoeg binnenkrijgt. Eiwitten spelen volgens de meeste onderzoeken een grote rol in het opbouwen van spieren. Daarom doe je er goed aan om altijd Eiwitshakes & proteine shakes in huis te hebben zodat je nooit tekort komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dmarge

Reageer op artikel:
Eiwitten om je spieropbouw te boosten: wat is het beste moment voor een proteïne shake?
Sluiten