Life 5 dec 2018 Jan de Raab

Cryptocurrency-kenner legt uit waarom Bitcoin binnenkort morsdood is

De bitcoin munt is dood. Althans, als je de negatieve berichtgeving over de waardedaling mag geloven. De doemdenkers zien hun kans schoon en zijn verbaal bezig om de ooit zo dominant aanwezige digitale munt weg te dragen naar een rustplek op de eeuwige jachtvelden. Professor of Finance Atulya Sarin is de zelfbenoemde woordvoerder van deze groep doemdenkers en ziet zijn voorspelling van een klein jaar geleden waarheid worden. Destijds publiceerde hij een artikel waarin hij beargumenteerde dat het wel eens snel afgelopen kon zijn voor de moeder van alle digitale munten.

In zijn theorie is het allemaal erg logisch te verklaren. De hoge kosten voor het minen in combinatie met een typisch ‘bear market’ zou de ondergang van de munt inluiden. De kosten zijn hoger dan de opbrengsten en dus wil niemand zijn handen eraan branden. Nu de munt nog eens zo’n 45% aan waarde heeft verloren is de weg terug omhoog afgesloten en zal de val van de munt dramatische vormen gaan aannemen.

Minen is een dure hobby

“Minen vernietigt de waarde van de munt als de kosten hoger zijn dat de waarde die de munt vertegenwoordigd. Dus, elke belegger, zelfs als dat iemand zou zijn die sterk gelooft dat de prijs van bitcoin zal opveren, heeft geen reden om munten te gaan minen als de kosten hoger zijn dan de (toekomstige) prijs. En in tegenstelling tot goud, een metaal wat redelijk waardevast is, kan bitcoin geen waarde hebben zonder actieve miners. Zo is bitcoin slechts een verzameling versleutelde nummers zonder waarde. ”

Natuurlijk, Bitcoin en andere Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies passen de mijnbouwproblemen dynamisch aan om een ​​consistent uitgiftetarief te handhaven. Dus hoewel het waar is dat miners geen activiteiten meer ontplooien, is het ook de hashsnelheid (de maat voor de totale rekenkracht van het netwerk.) wat een rol speelt. Uiteindelijk zullen beiden in evenwicht komen met de bitcoin-prijs.

Een cryptomunt is geen waardevast alternatief

Volgens Sarin wordt het probleem van bitcoin veroorzaakt door de waarde die de beleggers aan de munt koppelen. De waarde van goud is redelijk stabiel en het zal dan ook altijd zijn waarde behouden, iets wat niet gezegd kan worden van bitcoin. Een grote mate van hebzucht ligt hieraan ten grondslag. Daardoor zou een cryptocurrency nooit een reguliere munt kunnen vervangen, hoe goed de bedoelingen ook zijn. Daarnaast speelt de beperkte mate van acceptatie van een digitale munt een grote rol.

Volgens Sarin lijkt de toestand van de crypto-markt ontmoedigend – althans voor iemand die bekend was met de prijsbewegingen van bitcoin rond oktober 2017. Zoals veel crypto-analisten hebben opgemerkt, hebben cryptocurrencies regelmatig last van ernstige waarde schommelingen van meer dan 80 procent sinds het Genesis-blok werd gedolven.

De dood van Bitcoin kan leiden tot nieuw leven

Het goede nieuws is volgens Sarin, dat de munt zoals we die nu kennen, snel zal sterven. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor het door ontwikkelen van de techniek die we kennen als ‘blockchain’. Uiteindelijk is dat hetgeen de munt zijn waarde bepaald. De vraag die wordt gecreëerd door investeerders die uit zijn op een snelle winst is minder relevant.

Is het einde van Bitcoin echt in zicht? Nou, dat valt volgens andere analisten wel mee. Zij voorspellen juist dat het wel weer goed komt. Waarom ze dat denken, lees je hier.

CCN

Reageer op artikel:
Cryptocurrency-kenner legt uit waarom Bitcoin binnenkort morsdood is
Sluiten