Deze eigenschap als kind voorspelt dat je later veel gaat verdienen

Een groep wetenschappers volgde veertig jaar lang 742 kinderen, om erachter te komen welke eigenschappen op jonge leeftijd kunnen voorspellen dat een kind later succesvol wordt en veel gaat verdienen. Eén eigenschap kwam als een verrassing voor de onderzoekers.

Weigerde jij als kind groentes te eten? Of om je jas aan te trekken, ook al zei je moeder dat het echt te koud was om zonder naar buiten te gaan? Good for you. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koppigheid een goede indicator is dat een kind later succesvol zal zijn.

Wanneer jij als kind koppig was, is de kans dus groot dat je later veel gaat verdienen.

Koppig als kind? Dan ga je later wellicht veel verdienen

Dat is goed nieuws voor de vroegere koppige kinderen onder ons, maar hoe zit dat precies? Onderzoekers begonnen zo’n veertig jaar geleden een onderzoek waaraan 742 kinderen tussen de 8 en 12 jaar meededen. Aan het begin van het onderzoek werd de persoonlijkheid van elke deelnemer uitvoerig onderzocht. Om nu – jaren later – te kunnen vertellen welke eigenschappen van kinderen het succes later in hun carrière kunnen voorspellen.

Natuurlijk bleken kinderen die op jonge leeftijd al eigenschappen als verantwoordelijkheid en georganiseerdheid lieten zien later in het leven vaak succesvol te zijn en veel te verdienen. Maar er was één eigenschap die als een verrassing kwam voor de onderzoekers: koppigheid.

De kinderen die vaak de regels overtraden en zich verzetten tegen hun ouders en leraren, bleken op latere leeftijd vaak de hoogste salarissen te hebben. Nog hogere salarissen dan de verantwoordelijke types. De onderzoekers hebben hier een aantal verklaringen voor.

Ze zijn beter in onderhandelen

“We kunnen aannemen dat kinderen die hoog scoren op koppigheid later veel verdienen, omdat ze bereid zijn om veeleisend te zijn op kritieke momenten”, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek. “Zoals bij het onderhandelen over salaris.” Je bent een krachtigere onderhandelaar als je weet wat je wil en daar niet zomaar van afwijkt.

Ze komen meer voor zichzelf op

Wanneer kinderen hun koppigheid ook op latere leeftijd behouden, zullen ze nooit zomaar ergens mee instemmen om beleefd te zijn. Ook zullen ze niet zomaar beïnvloed worden. “Mensen die niet aan ‘people pleasing’ doen, hechten meer waarde aan vooruit komen en concurreren dan aan interpersoonlijke relaties”, zeggen de onderzoekers.

In andere woorden, ze zullen beter opkomen voor hun eigen belangen en doelen, zelfs als dat irritaties oproept bij bijvoorbeeld collega’s. “Wanneer je voor jezelf opkomt, leidt dit vaak tot gunstige resultaten voor jezelf, zoals een hoger inkomen”, schrijven de onderzoekers.

Koppige kinderen zijn later dus niet alleen goed in salarisonderhandelingen. Ze zullen ook eerder in gesprek gaan met hun leidinggevende over een salarisverhoging en andere carrièrekansen.

Accepteerde jij als kind niet zomaar de regels, maar ben je deze koppigheid gaandeweg verloren? Dan is dit een mooie reminder dat voor jezelf opkomen je kan helpen in je carrière. Het kan er zomaar voor zorgen dat je meer gaat verdienen. Tijd om die salarisverhoging te vragen? Haal het kind in je naar boven.

5 tips van HR-professionals voor hogere salarissen en salarisverhogingen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen, een nieuw contract of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Deze eigenschap als kind voorspelt dat je later veel gaat verdienen
Sluiten