Redactie
Redactie Life 15 mei 2016

Eerste overwinning van toekomstig kampioen Max Verstappen

Het ongelofelijke is gebeurd: Max Verstappen heeft zijn eerste formule 1 race gewonnen; direct bij zijn debuut voor Red Bull. De 18-jarige Nederlandse coureur werd aan het begin van dit seizoen de jongste formule 1 coureur ooit. Nu is hij ook de jongste racewinnaar ooit in de formule 1. De volgende stap? De jongste wereldkampioen ooit.

Wie Max Verstappen voor zijn debuut in de formule 1 heeft gevolgd, zal niet verbaasd zijn door het feit dat hij de eerste Nederlander ooit is die een overwinning in de formule 1 weet te behalen. Zijn exceptionele talent werd al jarenlang door iedereen erkend, maar wellicht meer nog dan met zijn pure talent maakt Max Verstappen indruk met zijn volwassen karakter. Als 17-jarige kwam hij de formule 1 in, eerder dit jaar. ‘Te vroeg’, riepen velen, maar vanaf dag één maakte de jonge Nederlander niets dan indruk. Kritiek en druk laten hem ogenschijnlijk volledig koud en meer dan eens bewees Verstappen zijn reputatie als buitengewoon talent door op moeilijke momenten de juiste keuzes te maken. Acties timen, inhalen waar anderen geen mogelijkheid zien, zijn banden sparen: op de baan oogt Verstappen als iemand die al tien jaar in de hoogste klasse meestrijdt.

Max Verstappen won voor zijn komst naar de F1 alles wat te winnen viel en kwam de koningsklasse van de autosport binnen als een hot prospect. Net als zijn vader in 1994. De pech die zijn vader Jos gedurende vrijwel zijn hele carrière ten deel viel, lijkt ertoe geleid te hebben dat de gifbeker voor de familie Verstappen leeg is: alles lijkt mee te zitten voor Max. Hij heeft geluk, hij werkt er keihard voor en hij maakt de juiste keuzes. In Nederland wordt wel eens lacherig gedaan over de carrière van Jos Verstappen, maar dat is volledig onterecht. Had Jos in de Red Bull gezeten die zijn zoon Max vandaag tot zijn beschikking had, dan had ook hij races gewonnen. Door een mix van pech (ook Jos werd gestald bij een soort ‘junior team’ van zijn werkgever Benetton, maar Simtek ging failliet, Jos Verstappen was voorbestemd om eerste rijder te worden bij Honda maar hoofdontwerper Harvey Postlethwaite overleed en het project werd stil gezet; toen Honda jaren later tóch de F1 weer in kwam, werd Jenson Button kampioen met de Brawn-auto waar Verstappen in had kunnen zitten…) en slecht management, was Verstappen senior veroordeeld tot een rol in de achterhoede.

De prestaties van Max Verstappen mogen ook voor een deel op het conto van Jos worden geschreven. Hij kent het klappen van de zweep, voorziet Max van advies en stelde vanaf het moment dat zijn zoon in een kart stapte alles in het teken van het ultieme doel: zijn zoon laten slagen in de formule 1. Dat is nu al gelukt. Max had het pure talent, Jos de ervaring en de technische kennis (maar weinigen weten zo veel van wagen- en motorafstellingen als Jos Verstappen).

Natuurlijk: de Mercedessen reden elkaar de race uit en als Hamilton en Rosberg niet de race uit waren gevlogen, was Verstappen waarschijnlijk niet verder gekomen dan een derde plek. Maar ook dat was onwaarschijnlijk indrukwekkend geweest. Maar de Mercedes-coureurs vielen uit en ook dát is formule 1. Max Verstappen was er op een moment waarop de druk ongelofelijk hoog was en alle ogen op hem waren gericht. Hij zit nu in een topauto, bij een topteam met een langdurig contract. De winnaar van de Grand Prix van Spanje is een toekomstig wereldkampioen. En toekomstig kan al zo snel zijn als over een jaar of twee.

Reageer op artikel:
Eerste overwinning van toekomstig kampioen Max Verstappen
Sluiten