’s Werelds eerste energieneutrale stad is over 5 jaar klaar

Of het ooit goedkomt met het klimaat? We durfen het niet te zeggen. Aan de initiatieven zal het in ieder geval niet liggen. Nieuw in het rijtje is Bleutech Park, dat de eerste energieneutrale stad op deze wereld moet worden.

In Las Vegas Valley zal de eerste mini-stad worden gebouwd met een volledig digitale infrastructuur en uitsluitend gebouwen die voldoen aan de zero-energy norm. Kortom, een zeer idealistisch project met een prijskaartje van dik 7 miljard euro. De naam van de energieneutrale stad is nu vrijgegeven: Bleutech Park. De bouw duurt naar schatting nog vijf jaar, al is niet helemaal duidelijk in hoeverre de pandemie roet in het eten gooit.

Energieneutrale stad van de toekomst

Het bedrijf achter het megaproject is Bleutech REIT. Het bedrijf is niet de enige geldschieter, te weten dat het een samenwerking is aangegaan de bedrijven Martin-Harris Construction en Cisco.

Bleutech Park, energieneutrale stad, zero-energy, las vegas, nevada
Bron: www.bleutechpark.com

Bleutech Park wordt een aaneenschakeling van technologieën die worden gebruikt om het energieverbruik tot nul te beperken. Denk aan zelfherstellend beton, hernieuwbare energie, Artificial Intelligence en Internet of Things. Ook krijgt de energieneutrale stad naast gewone bomen ook kunstbomen die regenwater opvangen, zonne-energie omzetten in elektriciteit en ook nog als koelsysteem kunnen werken. Er rijden vanzelfsprekend alleen elektrische voertuigen.

Duurzame technologie in Bleutech Park

Een ministad bouwen in het midden van de woestijn van Nevada is geen peulenschil, vooral als die ook nog eens volledig moet draaien op hernieuwbare energie. Om dat doel te bereiken, maakt Bleutech Park onder meer gebruik van fotovoltaïsch glas als standaardmateriaal in alle gebouwen. Dit glas zet zonne-energie om in elektriciteit. Gebouwen worden zo veel mogelijk voorzien van zonnepanelen, die minder opvallen dan de modellen die jij op je dak gewend bent.

Bleutech Park, energieneutrale stad, zero-energy, las vegas, nevada
Bron: www.bleutechpark.com

Het bedrijf maakt gebruik van zelfherstellende materialen, die polymeren bevatten en op elkaar reageren. Op die manier worden de gevolgen van eventuele barsten direct opgevangen en is de veiligheid van de constructie gewaarborgd. De stad krijgt daarnaast een eigen afvalverwerkingsinstallatie, waterzuiveringssysteem en luchtzuiveringsinstallatie.

Energie-absorberende gebouwen

Het meest indrukwekkende onderdeel van de energieneutrale stad is misschien wel de constructie van de gebouwen. Deze zijn in staat om energie te absorberen en opnieuw te gebruiken. Door het gecombineerde gebruik van diverse technieken zou Bleutech Park 100 procent uitstootvrij moeten zijn.

Bleutech Park, energieneutrale stad, zero-energy, las vegas, nevada
Bron: www.bleutechpark.com

De bouw van de ministad zal naar verwachting 25.000 banen opleveren. Dat brengt een hele andere uitdaging met zich mee. Ook al zijn de technieken die worden gebruikt niet geheel nieuw, in veel gevallen is het geen basiskennis voor de meeste bouwvakkers. Om dat op te vangen zal er een on-site training worden gegeven om de benodigde vaardigheden te verwerven. Denk aan het besturen van de onbemande voertuigen die worden gebruikt om op gevaarlijke en moeilijk bereikbare plaatsen te werken.

Winkels, hotels, restaurants én betaalbare woningen

Bleutech Park is op de energie na een stad zoals je gewend bent. Zo zijn er plannen voor winkels, bioscopen, restaurants, cafés en kantoren. Om een ​​breed scala aan inwoners en werknemers te trekken, inclusief bijvoorbeeld leraren, brandweermannen, politieagenten en verpleegkundigen, zal de ministad naast de geplande ultraluxe woningen en hotels ook betaalbare appartementen gaan aanbieden.

Met de toepassing van een groot aantal technieken om meer energiebewust te leven ontstaan er ook andere vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de beveiliging van zo’n energieneutrale stad? Gaan we naar een systeem toe waarin we 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag worden beveiligd op basis van biometrische gegevens? En hoe zit het met onze privacy?

De technologie en duurzaamheid van Bleutech Park zijn zeker intrigerend. Indien succesvol, zou de energieneutrale stad een rolmodel voor de bouw van andere zero-energy steden kunnen worden. Het biedt daarnaast mogelijkheden voor het bebouwen van steden in gebieden die zich daar momenteel niet voor lenen vanwege het ontbreken van de benodigde infrastructuur. Al met al zijn zaken als beveiliging en privacy een belangrijk aandachtspunt voor toekomstige inwoners van de ministad nabij Las Vegas.

Lees meer op de website van Bleutech Park.

Check ook: Een kijkje in ’s werelds dunste wolkenkrabber in New York

Reageer op artikel:
’s Werelds eerste energieneutrale stad is over 5 jaar klaar
Sluiten