Je eerste auto kopen? Dit is waar je op moet letten

Het kopen van je eerste auto is voor velen een prachtig moment. Na veel sparen, uitzoeken en dromen is het moment dan eindelijk daar. Je kunt vanaf nu overal heen en je kunt vol trots je nieuwe bolide aan je vrienden laten zien. Er komt veel kijken bij het aanschaffen van een auto en daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen. Waar moet je allemaal op letten bij aanschaf van je allereerste auto?

Vooropgesteld is het van belang om goed naar je portemonnee te kijken. Het aanschaffen van een auto kost geld, maar helaas is de aanschaf niet de enige kostenpost. Hou er rekening mee dat wegenbelasting, verzekering, brandstofkosten en onderhoud ook grote kostenposten kunnen zijn. Gelukkig is hierin een hoop geld te besparen door de juiste auto te kopen. Het is dus zaak om de goede auto te kiezen.

Belasting en verzekering

Gewicht is een essentiële factor bij het aanschaffen van je eerste auto op budget. Zware auto’s kosten meer aan wegenbelasting en hebben vaak een hoger verbruik. Mocht je een licht autootje kunnen vinden, dan is dat dus een win-win situatie. Lichte auto’s hebben daarbovenop ook nog vaak een betere wegligging. Vergeet ook niet te kijken naar de verzekeringspremies, want met name voor de jonge bestuurder zonder schadevrije jaren zijn deze niet mals.

Mocht je jezelf helemaal rot schrikken van de premies, dan is het misschien een idee om te kijken of een oldtimer wat voor je is. Een oldtimer verzekeren kan voor een prikkie en de belastingdienst heeft ook speciale oldtimer regelingen. Wel zijn de onderhoudskosten van een oudere auto flink hoger en lever je op luxe vaak in. Toch zijn er best goede auto’s te vinden, ondanks de leeftijd. Als je bijvoorbeeld als student gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en niet afhankelijk bent van je auto is dit het uitzoeken waard.

Proefrijden

Mocht je een mooie, lichte en betaalbare occasion hebben gevonden, ga dan uitgebreid proefrijden. Luister naar bijgeluiden, controleer het profiel op de banden en kijk hoe de algehele staat van de auto is. Hoelang heeft de vorige eigenaar de auto gehad en waarom wordt de auto weggedaan? Hoe schakelt de auto en werkt alle elektronica? Het is al helemaal mooi als je hetzelfde type auto al een keer gereden hebt en dus kunt vergelijken. Neem iemand mee die er met een objectieve bril naar wil kijken. Dit kan iemand zijn die je goed kent of iemand van de lokale garage die tegen een kleine vergoeding de auto technisch kan nalopen. Je wil natuurlijk geen waarschuwingslampjes op je dashboard na 300 meter rijden.

Dashboard waarschuwingslampjes stuur instumentenpaneel
Bron:Wheelsage/Александр К.

Onderhandelen over de prijs

Bij aanschaf van een tweedehands auto kun je onderhandelen. Onderzoek vooraf wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is. De Autokoerslijst geeft inzicht en houvast bij de aankoop, inruil en verkoop van gebruikte auto’s. Onze tip: neem iemand mee die goed kan onderhandelen en verstand heeft van auto’s.

Je eerste auto

En dan is het eindelijk zover. Je eerste auto is een feit. Vergeet niet een verzekering af te sluiten voor je bij de vorige eigenaar wegrijdt en dan kan je aan de eerste kilometers beginnen. Wordt er in de tijd dat jij de trotse eigenaar van de wagen bent onderhoud gepleegd worden, laat alles dan in de onderhoudsboekjes bijgehouden worden. Dit helpt je weer als je ooit besluit zelf de auto weer te verkopen.

Geïnteresseerd elektrische auto’s en wat meer weten over de E-golf? Of  ben je op zoek naar een tweedehands BMW 3-series?

Reageer op artikel:
Je eerste auto kopen? Dit is waar je op moet letten
Sluiten