Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 4 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe wondergroente komt eraan en zit bomvol eiwitten

Het kleinste plantje ter wereld zit bomvol voedingsstoffen én plant zich voort als een gek. Als we een paar boerderijflats vol zetten met deze nieuwe groente, hoeft niemand op aarde nog honger te lijden. 

We hebben het over waterlinzen, in de volksmond beter bekend als eendenkroos. Tevens familie van het gezondste eten op aarde. Deze week werd de groente goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit (EFSA). Manners brengt de voedingswaarde van het vijverplantje in kaart.

Eendenkroos goedgekeurd voor consumptie door EFSA

Eendenkroos wordt vooral als superfood gezien door het hoge eiwitgehalte. Zo bevat het net zoveel eiwitten als soja, tegen tien procent van de benodigde grondstoffen. Zouden we allemaal vlees links laten liggen en eendenkroos eten, dan slinken onze wereldproblemen (naast honger ook klimaatverandering en ontbossing) als spinazie in een pan.

Ook ten opzichte van spinazie bevat eendenkroos overigens dubbel zoveel eiwit. Sla wordt helemaal in de pan gehakt (4 keer zoveel eiwitten) en ook boerenkool wordt nipt verslagen (1,2 keer zoveel eiwitten).

eendenkroos
Waterlinzen kunnen eenvoudig op grote schaal worden gekweekt (Afbeelding: Wageningen University & Research)

Voedingswaarde van het nieuwe superfood

Dit is de voedingswaarde van 100 gram (natgewicht) aan eendenkroos. Ook aan magnesium en vezels niet te kort in deze nieuwe groente.

VoedingsstofHoeveelheid per 100 g
Eiwit3-5 g (droge massa: 30-45%)
Vezels2-4 g
Koolhydraten1-5 g
Vetten0,5-1 g
IJzertot 2 mg
Calcium15-40 mg
Magnesium20-60 mg
Kalium200-300 mg
Zink0,5-1 mg
Vitamine A (bètacaroteen)Aanwezig
Vitamine C10-30 mg
Vitamine EAanwezig

Volgens sommige onderzoeken bevat eendenkroos ook vitamine B12. Dit zou de superfood uniek maken, want vitamine B12 komt in vrijwel geen enkele groente voor (behalve in kleine hoeveelheden in bepaalde zeewieren). Hier wordt momenteel extra onderzoek naar verricht. Zou mooi zijn, want dan kunnen we stoppen met de dubieuze supplementen van Vitakruid (zou sowieso beter zijn).

En zijn ze ook nog een beetje te eten, die waterlinzen?

Wageningen University voerde al een paar smaaktesten met het superfood uit. Zo kregen proefpersonen een stamppot met eendenkroos voorgeschoteld. Deze werd qua smaak net zo goed beoordeeld als een stamppot met spinazie. Een soep met waterlinzen werd zelfs lekkerder gevonden dan spinaziesoep.

Nu de nieuwe groente is goedgekeurd voor consumptie, kan in principe iedereen eendenkroos op de markt brengen. Hoe snel dit gebeurt, hangt er vanaf hoe hoog de vraag is onder consumenten én hoe groot de durf onder fabrikanten. Bij Wageningen University denken ze dat het een jaar of drie zal duren. Tegen die tijd zouden bevroren zakken eendenkroos in de supermarktvriezers moeten liggen en groenteburgers, ravioli, pesto en pakora in het koelvak. Manners houdt de schappen in de gaten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.