Redactie
Redactie Life 19 mei 2016

Een soloreis maken? Deze tips & tricks helpen een handje

‘To awaken alone in a strange town, is one of the pleasantest sensations in the world’, schreef de beroemde ontdekkingsreizigster en schrijfster Freya Stark ooit. ‘If you haven’t yet, do yourself a favour and travel solo at least once — it’s one of the best ways to learn and challenge oneself.’ We kunnen niks anders doen dan deze woorden bevestigen. Oké, en wat goedbedoeld reisadvies geven.

Solo reizen kan voor ultiem genot zorgen. Je kunt rusten wanneer je wil, maar ook de ambitiekraan opendraaien zodra het begint te kriebelen. Het is een leerproces waarin alleen jij verantwoordelijk bent voor fouten én de hoogtepunten. Je krijgt geen hulp van je partner, maar hoeft ook op geen enkele manier rekening te houden. Doen wat je wil doen is het credo. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Veiligheid

Prioriteit nummer één tijdens een soloreis is veiligheid. Zonder maatje is er niemand uit je vertrouwenskring die je bijstaat op lastige momenten. Van simpele gezondheidsproblemen tot diefstal; twee paar ogen en handen zien meer en kunnen meer doen dan één. De vuistregel is: voelt het niet goed, dan is het waarschijnlijk ook niet goed. Soms is het helaas moeilijk inschatten. Deze tips helpen jou een handje.

– Reis je met de taxi, vraag de chauffeur dan wat de geschatte reistijd is. Wijkt het aanzienlijk af, neem dan maatregelen.
– Die maatregelen neem je vooral met je telefoon. Zorg dus altijd voor een volle batterij.
– Neem altijd een ID/paspoort en zorgverzekeringskaart mee.
– Kom je in een onveilige situatie terecht, probeer dan te handelen als een local. Loop recht, laat je ‘welcome in …’ T-shirt voor wat het is en loop niet zichtbaar rond met je horloge of andere dure bezittingen.
– Lieg over je gezelschap. Als de situatie er om vraagt, sta je toevallig net te wachten op je afspraak.
– Zorg dat je de route goed hebt voorbereid. Een toerist met z’n neus in een kaart is een makkelijke prooi.
– Registreer je op safecheckin.com

Vertrouwen iedereen (en niemand)

Een van de beste redenen om alleen te reizen is het genoegen om veel nieuwe mensen te ontmoeten. Dit maakt je helaas ook kwetsbaar. Het is meer dan prima om rond te hangen met anderen, samen te reizen en je ervaringen te delen met nieuwe vrienden. Toch is het ook zaak om niemand blind te vertrouwen. Oplichters zijn vaak de meest charmante metgezellen. Blijf open minded, maar ook scherp…

Pas op met reisorganisaties

Elke reisorganisatie op de wereld weet dat er minder te verdienen valt aan soloreizigers. Precies om die reden betaal je als soloreiziger vaak meer voor faciliteit. De prijs kan zelfs 25 tot 1oo procent hoger zijn. Zoek daarom naar organisaties die rekening houden met dit feit door je bijvoorbeeld te koppelen aan een maatje. Ook last minute-reizen zijn een mooie oplossing, omdat organisaties op die momenten eieren voor hun geld kiezen.

Solo dineren

Het klinkt vreselijk, maar valt eigenlijk best mee. Er is zelfs een benaming voor mensen die het eng vinden om alleen te eten in een restaurant: solomangarephobia. Deze tips maken het een stuk aangenamer:

– Praat met de obers en serveerders. Ze zijn vaak een bron van informatie.
– Kies voor een cafe of een terras. Dit voelt al een stuk aangenamer.
– Neem leesmateriaal mee, mocht je met niemand kunnen spreken.
– Kies een plek aan de bar, in de hoek of op een lounge plek.
– Check de website solodining.com voor meer info.

Wanneer je het zat bent

Alleen reizen kan je veel energie kosten. Mocht je een slecht moment hebben, zoek dan een bar op waar veel landgenoten komen. Het uitwisselen van ervaring in je eigen taal kan al goed helpen om je hart te luchten. Ook het boeken van een luxe hotel met een lekker bed en een warme douche kan soms wonderen doen.

Reageer op artikel:
Een soloreis maken? Deze tips & tricks helpen een handje
Sluiten