Redactie
Redactie accessories 9 okt 2016

Een Rolex om de pols van Jan Modaal? Het zou zomaar kunnen…

Een dure Rolex, Audemars Piguet of Patek Philippe om de pols van Jan Modaal? Kijkend naar de verschuiving van eigendom naar gebruik in andere sectoren, is dit niet eens zo’n gek idee.

Is het ooit denkbaar dat iemand met een modaal salaris eenvoudig met een horloge met een waarde van meer dan 10k om zijn pols kan lopen? Exclusieve horloges zijn een luxegoed dat lang niet alle mensen zich kunnen of willen veroorloven. En toch zou het zomaar kunnen zijn dat dit in de toekomst gaat veranderen. Koop- en eigendomsconstructies bij huizen en met name auto’s laten zien dat dit helemaal niet zo’n gek idee is.

Neem nu huizen: een gemiddeld koophuis kost anno 2016 iets meer dan € 200.000. Slechts een fractie van de huizenbezitters heeft dat geld: daarom is de hypotheek in het leven geroepen: een leen- en betaalconstructie die ervoor zorgt dat het leeuwendeel van ons een dak boven het hoofd kan hebben, ondanks dat wij het geld hiervoor eigenlijk niet bezitten. En kijk eens naar auto’s: zelfs een ‘simpel Golfje’ kost tegenwoordig al snel 30k. Denk je nu echt dat alle junior account managers van Nederland de knaken hebben om zo’n wagen te rijden? Om over wagens uit het hogere segment nog maar te zwijgen.

En ook het merendeel van de nieuwe auto’s dat niét via een werkgever wordt geleased, kan worden gereden middels een private lease-constructie. Ja: dat is natuurlijk geld lenen, maar het zorgt er wél voor dat normale gezinnen in een auto van 20k+ kunnen rijden zonder krom te liggen. Los van deze koopconstructie(s): eigendom is uit. Mensen gaan steeds meer delen, kijk eens naar initiatieven als Car2Go, Blablacar en Greenwheels. Ook zijn er steeds meer mensen die bewust kiezen voor het huren van een huis, in plaats van een huis te kopen.

Nog behoorlijk below the radar zie je veranderingen bij bepaalde luxegoederen, zoals horloges. Nu al zijn er partijen die dure horloges verhuren. Voor een dag of een paar dagen, of voor een langere periode. Het gevolg: de high end horloges die traditiegetrouw alleen realistisch zijn voor de hogere inkomens, kunnen ook gedragen worden door mensen met een bescheiden beurs. Wat dit doet met de exclusiviteit van horloges en of je dit überhaupt moet willen is een andere discussie en moet je voor jezelf bepalen; de shift is al voorzichtig ingezet.

Reageer op artikel:
Een Rolex om de pols van Jan Modaal? Het zou zomaar kunnen…
Sluiten