Een ode aan de vrijgezelle man

Leroy van den Berg 23 mrt 2016 Life

Nederland telt ruim twee miljoen vrijgezellen. Een hoog aantal als je het vergelijkt met niet-westerse landen, waar de cultuur bepaalt dat alleen zijn na een bepaalde leeftijd geen optie meer is. Vreemd genoeg proef je die nuance ook in onze maatschappij. Een vrijgezel wordt tussen de regels door al snel als zielig of minder succesvol gezien. Gek, want single zijn is toch geen ziekte?

Als single man komt het je vast bekend voor. Een tante die op een verjaardag roept dat jouw tijd nog wel komt, vrienden die wanhopig allerlei dates voor je proberen te regelen en vooral erg: ouders die zich afvragen of er iets mis is. Natuurlijk zijn liefde, erkenning, samenzijn en warmte kenmerken waar vrijwel elk mens behoefte aan heeft. Maar ben je minder succesvol of geslaagd als je jouw wederhelft nog niet hebt gevonden? Nee.

Als vrijgezel regel je jouw eigen zaken – wat een hoop respect verdient

Een vrijgezel doet immers voor een groot deel hetzelfde als een man mét een partner. Een vrijgezel werkt – en is daar al dan niet succesvol in -, kookt eten (zo nu en dan), doet de de was, kijkt naar Netflix, heeft aandacht voor vrienden (veelal meer dan de gesettelde man), komt ook opdagen op familie-uitjes, doet wat goed voelt en zit zeker niet altijd verlegen om seks.

Manners een ode aan de vrijgezelle man 2

levenskwaliteit

Waarom wordt dit leven als minder gezien? Wat is er mis met deze mannen? He-le-maal niks. Een vrijgezel regelt z’n eigen zaken – wat een hoop respect verdient. Hij bepaalt zijn eigen stijl, naar welk feestje hij wél gaat, hoe hij de relatie met zijn ouders wil onderhouden, hoeveel loonsverhoging hij eist van z’n werkgever en hoe lang hij op zondagochtend in bed wil liggen. Niemand anders die dat voor hem bepaalt. Is een vrijgezel een individu die garant staat voor zijn eigen levenskwaliteit? Check!

Lust is een oerinstinct dat zo nu en dan getemperd moet worden

Vrijheid

Volgende voordeel: vrijheid, blijheid. Ja, het gras is altijd groener aan de overkant. En natuurlijk hoopt elke man op de onvoorwaardelijke liefde van een partner. Maar tot die tijd kan hij doen wat-ie wil. Het gros van de mannen droomt over seks met meerdere vrouwen, een fantasie die onder genot van de nodige zaterdagavondbiertjes openhartig wordt gedeeld. Lust is een oerinstinct dat zo nu en dan getemperd moet worden. De vrijgezel kan het gewoon doen. Met wie, hoe vaak, wanneer, friends with benefits; hij bepaalt. Over twee maanden spontaan op reis gaan? Geen probleem. Blijven hangen op de VrijMiBo en de tijd van z’n leven hebben? No problemo. House of Cards seizoen 4 in één weekend checken? Yes, he can. Doen wat goed voelt? Check!

Manners een ode aan de vrijgezelle man 6

Kritisch

Last but not least: de vrijgezel is kritisch. Of heeft weinig geluk, dat kan ook. Maar in de basis heeft de vrijgezelle man vaak een scherp oordeel. Is dat een slechte eigenschap? Het antwoord is wederom: nee. We kunnen allemaal genoeg stelletjes of huwelijken aanwijzen waarvan iedereen weet, inclusief de personen in kwestie: deze relatie gaat nergens meer over. Verlatingsangst, niet alleen willen zijn, financiële afhankelijkheid, kinderen, koophuis; liefde en genot staan in veel gevallen onderaan het lijstje. Het leven van dit type mens is gevuld met stress, doffe ellende en verdriet. Iets dat de single niet overkomt, want hij wacht tot zijn droomvrouw op z’n pad komt. Kiest hij alleen voor de vrouw van z’n leven? Check!

Dus vrijgezelle mannen van Nederland: laat je horen! Bezwijk niet onder de negatieve druk vanuit de maatschappij. Als single kun je net zo goed genieten van een kwalitatief leven dat minstens zoveel voordelen heeft als een leven mét partner. Proost!

Manners een ode aan de vrijgezelle man

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Een ode aan de vrijgezelle man
Sluiten