Een interview met Arthur ‘fooking’ Shelby uit Peaky Blinders

Arthur Shelby: bullebak, zuiplap, waakhond, vechtmachine, emotioneel wrak en de oudste Shelby-broer in het fantastisch Peaky Blinders. De Engelse gangster wordt gespeeld door Zuid-Londen-native Paul Anderson, die tot tien jaar geleden nog nooit een minuut had geacteerd. “Ik kocht (concert)tickets op en verkocht ze voor de hoofdprijs weer door. Het leverde bijzonder veel geld op, maar echt een uitdaging was het niet.”

De flamboyante Anderson vertolkt naast Cillian Murphy (Tommy Shelby) een van de hoofdrollen in Steven Knight’s Peaky Blinders. Dankzij het enorme succes van de serie en zijn briljante performance is de voormalige tickethandelaar in korte tijd uitgegroeid tot een gewilde acteur.

De lekkerste tracks uit Peaky Blinders

Volgens Knight kunnen we ook een zesde en zevende seizoen verwachten, waarin zowel Arthur als Tommy de hoofdrol op zich nemen. Het gaat nochtans nog wel een tijdje duren voor de broers weer te zien zijn, maar wellicht verzacht dit interview met Arthur de pijn een beetje.

Waarom ben je begonnen met acteren?
“Ik wilde altijd de frontman van een band worden. Geen voetballer, geen acteur en zeker geen politie- of brandweerman. Ik wilde zanger worden en niks anders. Toch dacht ik een decennia geleden: laat ik de acteeracademie gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan. Het was wel even wennen, want ik was 14 toen ik met school stopte.”

Waar kwam het idee om te gaan acteren vandaan?
“Ik was aan het dineren met een groep vrienden, waarvan één een acteur is. Op een gegeven moment was ik voor de grap samen met hem scenes aan het naspelen uit mijn favoriete film, The Warrios – een film uit 1979 over gangs in New York. Die avond zei mijn toenmalige vriendin: ‘Je bent zo grappig, moet je daar niet iets mee doen?’ Ik dacht altijd: het komt wel op mijn pas, maar besloot op dat moment om een inschrijfformulier voor de acteeropleiding aan te vragen.”

‘Ik was er van overtuigd dat Arthur het tweede seizoen niet zou overleven, omdat hij een spoor van dood en verderf achter zich heeft gelaten’

Hoe was het om The Revenant te doen?
“Het was een fantastische ervaring, dat vooral. De opnames zouden eigenlijk drie maanden duren, maar dat werd opgerekt tot zeven maanden. Ik heb ongeveer vijf maanden doorgebracht in een prachtige plek op de aarde, genaamd Calgary in Canada. Tijdens de opnames kregen Tom (Hardy, red.) en ik vijftien minuten van de film te zien. Een slimme zet van regisseur Alejandro (González Iñárritu, red.) want het gaf ons de kracht om door te gaan. Na het filmpje keken Tom en ik elkaar aan en zeiden in alle eerlijkheid: ‘Dit ziet er serieus goed uit.”

Kende je Tom al voor Peaky Blinders?
“Nee, we hebben elkaar ontmoet tijdens een scene waarin ons karakters samenkwamen. Het moment voor die opname hebben we elkaar niet echt gesproken. Ik denk dat we vrienden zijn geworden tijdens die scene. We liepen een beetje te klooien en probeerden elkaar te verrassen door wat improvisatie toe te voegen. Ik was direct gek van hem, en andersom. Daarna hebben we samen Legend en The Revenant gedaan en zijn we altijd vrienden gebleven.”

In avonturenfilm Heart of the Sea (2015) speelde je opnieuw samen met Cillian Murphy. Hoe was dat?
“We speelden allebei een totaal andere rol dan Tommy en Arthur Shelby. Toch maakten we er vaak grapjes over. Zo begonnen we tussen de opnames door, als we weer in een bootje in het midden van de Atlantische Oceaan dobberden, in onze Birmingham-accent te praten. Hij schreeuwde dan: ‘Arthur’, waarop ik reageerde met ‘Tommy, what the bloody hell are we doing here?‘ Dat was lachen. Ik ben gek op Cillian. Hij is een echte vriend.”

‘De reden waarom ik ook zo gek op Arthur ben, is omdat hij niet eendimensionaal is’

*KlEINE SPOILER* Over Peaky Blinders gesproken. Het zag er in seizoen twee slecht uit voor Arthur. Het leek erop dat hij het wellicht niet zou halen. Ben je ooit bang geweest om uit de serie te worden geschreven?
“Zeker weten. We kregen vaak maar een deel van het script te zien en met Steven (Knight, producer, red.) weet je het maar nooit. Tijdens een reis naar Liverpool, Birmingham en Manschester – de locaties waar de serie is opgenomen – hadden Joe Cole (John Shelby in Peaky Blinders, red.) en ik vaak gesprekken over welk karakter het niet zou overleven. Ik was er van overtuigd dat het Arthur zou worden, omdat hij een spoor van dood en verderf achter zich heeft gelaten.”

Veel liefhebbers van de serie zijn verzot op Arthur. Wat is daar de reden van denk je?
“Dat blijft mij verrassen! Aan de andere kant snap ik het wel. De reden waarom ik ook zo gek op hem ben, is omdat hij niet eendimensionaal is. Hij is hard en kan erg gewelddadig zijn, maar hij is meer dan dat. Hij is constant met zichzelf in gevecht. Eigenlijk is hij geen fan van al het geweld, maar hij weet niet beter. Dit is zijn leven en dit is hoe het in zijn leven werkt. In seizoen drie zie je nog meer van zijn gevoelige kant.”

Krijgt hij zijn woede onder controle?
“Een beetje. Een heel klein beetje. Hij drinkt een stuk minder, dus dat maakt een groot verschil. Ook begint hij steeds meer te twijfelen over zijn acties, maar blijft ook gewoon Arthur ‘fooking’ Shelby.”

Meer over Peaky Blinders lezen? Naast het briljante acteerwerk, is de soundtrack uit de serie ook erg goed, zo is te lezen in het artikel: De lekkerste tracks uit Peaky Blinders. Meer weten over de outfits in de serie, check dan zeker het artikel: De kapsels en outfits van de Peaky Blinders. (Fotografie: Matt Holyoak/Kayte Ellis Agency)

Reageer op artikel:
Een interview met Arthur ‘fooking’ Shelby uit Peaky Blinders
Sluiten