Redactie
Redactie Health 12 mei 2016

Een gezonde bankrekening is net als fitness

Je financiële situatie op orde krijgen, kun je goed vergelijken met het bereiken van gezondheid- en fitnessdoelen.  Deze tips helpen je om controle te krijgen in beide situaties. Gevolg? Minder stress.

De reis naar een gezond leven – of dat nu lichamelijk, geestelijk of financieel is – ziet er voor iedereen anders uit. Maar wees gerust, niemand behaalt zijn doelen in één dag.

Loop de marathon

Crash diëten, bizarre work out regimes en superstrikte budgetten brengen je vast en zeker dichter bij je doel op langer termijn, maar leiden meestal niet tot substantiële verbeteringen. ‘Echte vooruitgang gebeurt pas zodra je slechts een paar gewoontes tegelijk aanpast. Denk aan het dagelijks eten van extra groenten tot een maandelijkse automatische incasso naar je spaarrekening. Kleine aanpassingen zijn makkelijk te maken én te onderhouden’, aldus Financieel Adviseur David Schneider.

Tijdig beslissen

Het aanschaffen van nieuwe kleding of het boeken van een zomervakantie is aanzienlijk verleidelijker dan het afdragen van je loon aan de Belastingdienst. Zo is het ook makkelijker om in bed te blijven liggen op zaterdagochtend en niet naar de sportschool te gaan.

Toch geeft het weerstaan van snelle impulsen meer voldoening op een later moment. Nu sparen, betekent over een paar jaar een mooie reis kunnen maken. Of vroegtijdig met pensioen gaan. Toch naar de sportschool gaan, zorgt dat je op je veertigste nog met gemak je kind kan optillen en geen last krijgt van allerlei hart- en vaatziekten. Maar goed, het blijft lastig om de lusten van het leven te weerstaan.

Deel je doelen

Uit onderzoek van de Society of Behavioral Medicine blijkt dat het behalen van fitnessdoelen makkelijker wordt zodra je jouw doelen deelt met iemand anders. Al is het slechts virtueel; het idee van een maatje is motiverend en een voet tussen de deur.

Voor financiële doelen geldt hetzelfde. Schneider: ‘Het maken van een financieel plan en met vrienden en familie kan helpen bij het verhogen van je kansen op succes. Ook slim: het creëren van een competitie. Wie kan als eerste z’n studieschuld afbetalen?’

Middelen

Een simpele zoekopdracht op ‘fitness apps’ of ‘financiële app’ brengt je in de wereld van virtuele motivatie. Nog nooit was het qua hulpmiddelen zo makkelijk om doelen te bereiken. Maar er gebruik van.

Cheat day

Geen gezonde levensstijl of nieuwe budgettering is vol te houden zonder zo nu en dan de teugels te laten vieren. ‘Alles of niets’-gedachtes zorgen snel voor stress en irritatie waardoor je eerder de neiging hebt om je kersverse plannen aan de wilgen te hangen.

Beloning

Doelen zijn een must, net als het houden van een pauze. Schneider: ‘Goede stress zorgt voor focus, slechte stress voor vermoeidheid, depressie en fysieke klachten. Fit zijn betekent niet dat je nooit meer iets ongezonds mag eten, net als een spaarrekening opbouwen niet betekent dat je nooit meer nieuwe sneakers mag kopen. Hou het leuk voor jezelf, dan zijn je doelen ook beter vol te houden.’

Reageer op artikel:
Een gezonde bankrekening is net als fitness
Sluiten