Redactie
Redactie Films & Series 17 nov 2016

Een exclusief interview en shoot met soulzanger Myles Sanko

Wat is je stijl? Welke tips heb je voor andere mannen? Wat zijn je passies? En wat maakt het leven voor jou bijzonder? Het is slechts een greep uit de vragen die we op een échte Manners Man afschieten.

Dit keer gaat de eer naar de Britse soulzanger Myles Sanko. Een goedlachse man met een missie, een perfecte stijl en een dijk van een stem. Twee weken geleden bracht hij zijn derde album Just Being Me uit. In zijn thuisland is hij zeer succesvol, maar ook in de rest van de wereld hoop hij met zijn vurige soul menig harten te veroveren.

Dansen op de lekkerste soul en funk

Volledig in stijl spraken we af in het op de Engelse gentleman clubs geïnspireerde restaurant The Gin Sum Club in Haarlem. Meer daarover lees je binnenkort in onze rubriek Dining Manners.

Hi Myles, first things first: hoe gaat het met je?
‘Het gaat heel goed! Ik ben klaar om Nederland te veroveren met mijn muziek.’

Hoe denk je dat te gaan doen?
‘Door alles te geven wat ik heb, mijn hart met jullie te delen.’

Is het lastig om soul aan de man te brengen?
‘Het gaat de goede kant op, maar soul is niet altijd de eerste keuze van mensen. Aan de andere kant is het wel een stuk populairder dan het ooit was, dus het voelt alsof ik in de juiste tijd actief ben geworden. Veel mensen houden van soul, maar ze kennen het simpelweg niet. Daar hoop ik verandering in te brengen.’

Myles Sanko – Live at Junction 2 (Highlights)

Myles Sanko and his soul band live at Junction 2 in Cambridge. Music composed by Myles Sanko / Thierry Los Licensed by Légère Recordings (World) & P-Vine Records (JP) A 213 Music Ltd production.

Je hebt twee weken geleden je derde album Just Being Me uitgebracht. Hoe voelt het om nieuwe muziek publiekelijk te maken?
‘Het voelt een beetje als een kind krijgen en voor de eerste keer aan de wereld laten zien. Ik heb er lang aan gewerkt en plotseling wordt het publiekelijk. Dat is best eng, omdat mensen een oordeel gaan vellen. Je hoopt maar dat iedereen snapt wat je doet. Maar goed, als ik het niet eng zou vinden zou ik net zo goed thuis kunnen blijven en niks kunnen doen.’

Wat gaat er door je hoofd zodra je het podium opstapt met een nieuw album in je zak?
‘Hopen dat ik niet van het podium val, haha! Nee, ik ben meestal wel nerveus. Gezonde zenuwen. Ik wil vooral zorgen dat ik een goede show neerzet en zorgen dat de mensen het naar hun zin hebben. Dat is wat er constant door mijn hoofd gaat.’

Wat is het grootste verschil tussen je derde en eerste album?
‘Ik weet nu veel beter wie ik ben en wat ik wil. Op de eerste wilde ik echt een bom laten barsten, de wereld laten weten dat ik er was. De tweede was meer een ontdekkingstocht naar wat ik wilde doen. Op de derde is er meer rust: dit is wat ik doe, dit is mij visie op de wereld. Vandaar ook de titel.’

 

Is dit album ook persoonlijker?
‘Elk album is persoonlijk. Ik kijk op deze plaat niet zozeer naar binnen, maar meer om mij heen. Ik wil graag een boodschap overbrengen.’

Daarover gesproken, het nummer This Ain’t Living is behoorlijk heftig…
‘Dat nummer is geïnspireerd op het nummer Inner City Blues van Marvin Gaye. Ik wilde iets soortgelijks doen, iets waar Marvin trots op zou zijn. De boodschap achter het nummer is: open je ogen en kijk om je heen. We zijn nog steeds slaven van een systeem. Er zijn bepaalde zaken die moeten veranderen. Niet op straat of via een oorlog. Nee, de revolutie moet plaatsvinden in ons hoofd.’

In visie die met Trump als opperhoofd actueler is dan ooit…
‘Er is veel aan de hand in het politieke landschap. De emigratie vanuit Syrië, Brexit, Trump… De mensen zijn bang. Met mijn muziek probeer ik ze hoop te geven. Het kan donkere hoop zijn, of blije hoop, als ik mijn luisteraars maar iets kan meegeven. Dat is mijn missie.’

Wat vind je van Trump als nieuwe president van Amerika?
‘Hmm, de mensen hebben gesproken. De Amerikanen zijn bang dat ze hun identiteit kwijtraken. Trump ‘verkoopt’ ze die identiteit, maar wat hij exact gaat doen moet nog maar blijken. Ik zou niet op hem hebben gestemd. Als hij mijn vader zou zijn, had ik mezelf kapot geschaamd. Maar goed, Clinton is ook niet alles. Het was kiezen tussen twee evils.’

Wat betekent soul muziek voor jou?
‘Ik kan er lang en kort over praten, maar soul betekent voor mij dat het uit het hart komt. Niks meer en minder.’

Veel soul ontstaat vanuit een zekere levenspijn, ervaar jij dat ook zo?
‘Ja en nee. Blues komt echt vanuit pijn, de toon is altijd verdrietig. Soul kan ook ontstaan vanuit liefde of een intens gevoel voor iets. Mijn advies voor iedereen: dans of zing niet met je hoofd, maar dans vanuit je gevoel. Dat is soul.’

Hoe reageren Nederlanders op je muziek?
‘They love it!’

Zijn ze niet ietwat stijfjes?
‘Haha, nee daar zorg ik wel voor tijdens mijn optredens. Ze laten zich helemaal los. Althans, dat is wat ik hoop.’

Hoe wordt er op je album gereageerd?
‘Als ik mijn nieuwe nummers live speel, zie ik veel mensen enthousiast reageren. Aan de andere kant: omdat het nog zo vers is, kan nog niet iedereen meezingen. Als ik dan een ouder nummer speel, is het meteen: whaaaaaa, dansen! Dat is goed, ik wil mensen laten lachen.’

Ben je een gevoelig persoon?
‘Nee, niet echt. Ik ben zelfbewust, maar laat mijn emoties niet de overhand krijgen. Soms wil ik de boel zelfs teveel onder controle houden, haha. Mijn bandleden zeggen altijd: ‘Myles, je wordt nooit boos.’ Mijn antwoord: ‘Wacht maar tot je lang genoeg op de juiste knoppen drukt, haha’ Nee, ik probeer weloverwogen over zaken na te denken, want boosheid heeft nog nooit iemand wat gebracht.’

Over de buitenkant: je ziet er goed uit. Is stijl belangrijk voor jou?
‘Ja absoluut. Een gentleman zijn begint met de juiste presentatie  van jezelf. Het voelt lekker om een goed jasje aan te hebben, of nieuwe schoenen aan te trekken. Het is lastig om toe te geven, maar mensen beoordelen je nu eenmaal ook vanwege je uiterlijk. Voor mij als artiest is het daarom belangrijk om te voldoen aan bepaalde verwachtingen.’

Waar komt je gevoel voor mode vandaan?
‘Ik groeide op met vrouwen, dus vanaf jongs af aan werd ik al besmet met het modevirus. Zodra ik thuis ben, chill ik overigens gewoon in m’n kloffie, haha.’

Hoe omschrijf je jouw stijl?
‘De klassieke stijl van de Engelse gent, maar minder formeel. Wat relaxer.’

Hoe ziet je garderobe eruit?
‘Mijn kast is gigantisch, alles hangt perfect in en rijen en op kleur. Ik vind het fijn om mijn kast open te trekken en direct te zien wat ik allemaal heb hangen. Ik heb veel kleren, maar geen overbodige kleding. Als ik iets langer dan zes maanden niet draag, breng ik het weg naar een goed doel. Ik weet zeker dat ik het toch niet meer ga dragen. Zodra ik een mooi kledingstuk heb gevonden, koop ik er direct vijf stuks van. Scheelt weer winkelen, haha. En ja, ik strijk alles!’

Wat is je nummer één vuistregel voor de stijlvolle man?
‘Vind de kleuren die bij je passen en zorg voor de juiste maat. Soms ontmoet ik een man die geen enkel idee heeft wat z’n schoenmaat is, dan erger ik mezelf kapot, haha. Hoe kan dat? Mijn advies tijdens het winkelen: pas niet alleen je eigen maat, maar probeer ook een kleinere en grotere variant. Soms passen die een stuk beter dan je ‘eigen’ maat.’

Het klinkt alsof je dit vaker doet?
‘Ik kleed ook veel van mijn bandleden, ze vragen vaak om advies. Sommigen zijn zo slecht in kleden, dat ik erbij ga staan en ze exact vertel welke maat ze moeten hebben. Dat vinden ze heel prettig, want dan hoeven ze zelf niet na te denken. Ik ben eigenlijk ook de stylist van de band.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘I sing my heart out on stage!’

Myles vind je online op zijn website, Spotify, Facebook of Instagram. Alle optredens in Nederland de komende tijd vind je hier.

Reageer op artikel:
Een exclusief interview en shoot met soulzanger Myles Sanko
Sluiten