Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 29 dec 2018

Een elektrische auto rijden? Let op de nieuwe bijtellingsregels in 2019

De populariteit van elektrische auto’s wordt deels veroorzaakt door de veranderende regels rondom de bijtelling. Het kan daardoor lonend zijn om voor een elektrische auto te kiezen, maar dat geldt niet voor elk model.

Menig zakelijke rijder weet inmiddels wel wat er gaat veranderen en welke regels er van toepassing zijn. Dat geldt niet voor elke automobilist en dus is het interessant om te achterhalen of de aanschaf van een elektrische wagen inderdaad interessant is.

Autokosten aftrekbaar

Een automobilist die zijn auto zakelijk gebruikt, wil graag dat de kosten aftrekbaar zijn. Dat kan, maar je krijgt wel te maken met een bijtelling. Een auto die niet volledig elektrisch is, kent een bijtelling van 22 procent van de nieuwwaarde. Over dat bedrag betaalt de zakelijke rijder dan ook inkomstenbelasting. Is de wagen wel volledig elektrisch, dan geldt er een veel lager tarief, namelijk 4 procent. Dat kan dus behoorlijk voordeel opleveren.

Even rekenen

In 2019 gaan de regels echter veranderen. In de volksmond krijgen de autobezitters in het duurdere segment te maken met wat populair gesproken, de Tesla-taks is gaan heten. Het belastingvoordeel op een elektrische wagen is dan afhankelijk van de aanschafprijs. Elektrische wagens met een waarde van meer dan 50.000 euro krijgen te maken met een nieuwe regel. Over het bedrag boven die halve ton is men dan namelijk  22 procent bijtelling verschuldigd. Dit geldt overigens niet alleen voor bezitters van dergelijke wagens, ook als je de wagen leaset ben je de klos.

Ondanks de bijtelling is een elektrische wagen nog steeds voordelig

De slimme automobilist ziet echter dat het ook volgend jaar lonend kan zijn om te kiezen voor een elektrische wagen. Ten aanzien van bijvoorbeeld een BMW 540d is zowel de Jaguar als de Tesla voordelig in de aanschaf, zelfs bij een hoge aanschafwaarde. De nieuwe regels voor de bijtelling zullen er dus niet voor zorgen dat het gedaan is met de goede verkoopresultaten wat betreft de elektrische auto. Het zal hooguit iets afvlakken, het blijft, zeker voor de zakelijke rijder interessant om de aanschaf van een elektrische wagen te overwegen.

Benieuwd naar de exacte bedragen? Autoweek heeft een helder overzicht gemaakt. Klik hier voor meer info.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autoweek

Reageer op artikel:
Een elektrische auto rijden? Let op de nieuwe bijtellingsregels in 2019
Sluiten