Redactie
Redactie Life 27 apr 2016

Een dame gefriendzoned: wat nu?

Wij hebben in het verleden al geschreven over de gevreesde friendzone, bijvoorbeeld over al de punten waaraan jij kunt herkennen dat je door een vrouw in de friendzone geplaatst bent. Pijnlijk, maar het is vaak niet anders. Over de omgekeerde situatie lees je niet zo veel: wat betekent het eigenlijk wanneer jij een vrouw friendzonet?

Gemakshalve lijkt iedereen er maar even van uit te gaan dat dit een eenvoudige situatie is. Het klinkt inderdaad als een luxepositie voor een man: nee zeggen tegen een dame die haarzelf gewillig aan je opwerpt. Maar zo eenvoudig werkt het niet. Wie ooit in de friendzone is geplaatst, weet hoe pijnlijk dit kan zijn. Voor vrouwen, die doorgaans toch een tikje gevoeliger zijn dan mannen, kan de klap extra hard aankomen. Bovendien: hoe ga jij om met een vrouw die haarzelf probeert te promoveren van een vriendin tot jouw vriendin?

Interesse herkennen

Wellicht heb je wel eens een vrouw in de friendzone geplaatst zonder hier zelf erg in te hebben gehad. De manier waarop een vrouw affectie toont, kan behoorlijk verschillen van hoe wij mannen onze interesse kenbaar maken. Wij zijn over het algemeen toch iets meer recht door zee in onze acties. Vinden wij een vrouw leuk, dan proberen wij haar te versieren: zo simpel werkt het vaak voor ons. Het is een effectieve methode, want je weet vrijwel direct waar je aan toe bent. Of ze gaat in op je avances en er is sprake van wederzijdse interesse, of ze poeiert je af. Een derde optie is dat je in de friendzone belandt, maar dat merk je snel genoeg. Zo niet, lees dan dit artikel (nogmaals).

Het feit dat jij daar niet op aanstuurt, zou haar eigenlijk al genoeg moeten vertellen, maar dat kwartje valt lang niet altijd

Hoe weet je of een vrouw een oogje op je heeft? Gelukkig zijn er vrouwen die niet vies zijn van een ‘mannelijke’ benadering en die overduidelijk flirten of simpelweg voor hun gevoelens uitkomen. Laten wij daar echter niet klakkeloos van uitgaan want voor veel vrouwen is dit behoorlijk complexe materie. Interesse tonen in een onbekende is relatief eenvoudig, maar als jullie al bevriend zijn, kan het voor haar een lastige stap zijn om kenbaar te maken dat zij méér wil dan vriendschap. Het feit dat jij daar niet op aanstuurt, zou haar eigenlijk al genoeg moeten vertellen, maar dat kwartje valt lang niet altijd.

Ze doet dit niet omdat ze jou als bff wil, maar omdat dit haar manier is om duidelijk te maken dat zij méér wil dan vriendschap alleen

Dus: hoe weet je of een vrouw ‘op die manier’ in je geïnteresseerd is? Wellicht is daar geen standaard antwoord op, maar vaak zul je het als volgt kunnen herkennen: zij vertoont al het gedrag dat past bij een vrouw die jou in de friendzone plaatst maar er is wél sprake van seksuele spanning. Dus: ze trekt naar je toe, ze vertrouwt je in haar inner circle en ze zal zoeken naar manieren om zo frequent mogelijk contact met jou te hebben. Ze doet dit niet omdat ze jou als bff wil, maar omdat dit haar manier is om duidelijk te maken dat zij méér wil dan vriendschap alleen. Zij doet een voorzetje, maar je zult even moeten verifiëren: vertoont zij naast deze queeste naar intimiteit ook uitdagend en/of nerveus gedrag? Dan kan er best eens sprake zijn van een bingo. Wij schrijven bewust ‘best eens’, want knappe vent die de psyche van een vrouw volledig kan doorgronden. Om jezelf te helpen, kun jij natuurlijk ook een beetje uitdagen en zien wat er gebeurt. Hapt ze gretig toe of wordt ze een beetje nerveus, dan is dit een goede indicatie.

Ze wil meer, jij niet. Wat nu?

Als het je is gelukt om vast te stellen dat er inderdaad sprake is van interesse in meer dan een vriendschap, dan mag je concluderen dat je haar al in de friendzone hebt geplaatst. Waarom anders zou je er nu pas achter komen terwijl je elkaar al langer kent? Wat doe je nu? Wat je ook doet: een vrouw zonder houvast in de emotionele achtbaan van de friendzone laten bungelen, is nooit goed. Niet voor jou, niet voor haar. Zorg dus voor duidelijkheid en ja: dit kan ook betekenen dat je haar in de friendzone houdt. Globaal gezien heb je drie opties, er van uitgaande dat jij niét op zoek bent naar een relatie.

1. Over en uit

Alles beter dan haar valse hoop geven

Het klinkt bot, maar soms is het gewoon niet te doen om bevriend te blijven met een vrouw die meer van je wil. Ook al heeft zij er uiteindelijk geen problemen mee (of zegt ze in elk geval er geen problemen mee te hebben): je moet ook luisteren naar je eigen gevoel. Als jij het gevoel hebt dat de vriendschap niet meer relaxt is omdat je weet dat zij er anders in staat, dan mag je er gerust een punt achter zetten als jij dit wilt. Of op z’n minst een cool down periode waarin jullie even afstand nemen om te kijken of haar gevoelens verdwijnen. Besluit je de vriendschap op een lager pitje te zetten of het contact te vebreken, dan ben je echt niet per definitie een botte hork: alles beter dan haar valse hoop geven.

2. Nee en jullie blijven okay

Als je merkt dat zij het toch moeilijk krijgt, is het misschien beter om terug te vallen op situatie #1.

Het is natuurlijk mogelijk dat jullie met elkaar om kunnen blijven gaan nadat het hoge woord er uit is. Bedenk je wel dat het ‘risico’ bij haar ligt en jij dient in te grijpen als de situatie uit de hand dreigt te lopen. Zegt zij dat ze er okay mee is om gewoon vrienden te zijn en voel jij je hier ook niet ongemakkelijk bij? Go for it, maar houd de situatie in de gaten. Als je merkt dat zij het toch moeilijk krijgt, is het misschien beter om terug te vallen op situatie #1.

3. Friends with benefits

Begin hier dus alleen aan als je zeker weet dat zij ervan doordrongen is dat ze niet op meer hoeft te rekenen.

Jullie zijn allebei volwassen mensen en tussen vriendschap en een relatie bevinden zich nog enkel stadia. Wellicht is het helemaal niet verkeerd om friends with benefits te zijn. Dit geldt natuurlijk vooral wanneer er primair sprake is van fysieke aantrekkingskracht. Op geen enkele wijze willen wij dit voordoen als de situatie misbruiken, maar als jij wil en zij wil en jullie belanden na een avondje stappen in bed en deze situatie herhaalt zich met enige regelmaat: so what? Zorg alleen dat één ding echt helder is: hier blijft het bij. Zij moet weten dat jij niet op zoek bent naar meer dan dit. Je kunt dit het beste gewoon goed bespreekbaar maken, want het risico is aanwezig dat zij instemt met een ‘friends with benefits-constructie’ in de hoop dat hier meer uit groeit. Begin hier dus alleen aan als je zeker weet dat zij ervan doordrongen is dat ze niet op meer hoeft te rekenen. Dit klinkt wellicht een beetje patserig, maar voor je het weet ben jij in haar ogen de hartenbreker, terwijl jij er zeker van was dat zij jouw boodschap had begrepen. Duidelijkheid is key.

Wees bovenal eerlijk en duidelijk

Wat je ook doet: eerlijkheid en duidelijkheid zijn van groot belang. Onderschat nooit hoe heftig de friendzone voor een vrouw kan zijn. Wees slim en houd rekening met haar gevoelens. In geen enkele situatie zou er ‘een lijntje’ mogen zijn: een sprankje hoop van haar kant op meer. Tenzij jij dat gaandeweg stiekem ook begint te voelen, natuurlijk….

Reageer op artikel:
Een dame gefriendzoned: wat nu?
Sluiten