Life

Edinburgh biedt de perfecte mix voor jouw stedentrip dit voorjaar

Een overzicht van de toffe kanten van deze fraaie Schotse stad

Herken je dat: je wilt wel naar een toffe stad, maar als die in – laten we zeggen – Schotland ligt, ben je wellicht een beetje huiverig voor het weer. Timing is belangrijk. Zekerheid heb je nooit, maar zoek je nog een toffe bestemming voor een stedentrip in maart of april, dan kun je wat ons betreft niet om Edinburgh heen.

Edinburgh, door locals uitgesproken als Edinburgughoroughough (ongeveer), is Schotlands op één na grootste stad, na Glasgow, en wat ons betreft absoluut één van de tofste bestemmingen binnen Europa. Helemaal als je go-to steden als Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona en Rome al hebt gehad. Edinburgh is kleiner, maar zéker niet minder spannend.

Waarom dit voorjaar?

Waarom mikken wij op maart of april? Niet alleen omdat als je nu voor die periode boekt via easyJet kunt rekenen op gunstige tarieven, maar óók omdat maart en april de maanden zijn die gemiddeld de minste neerslag kennen. Dat blijft toch een dingetje hè, voor veel mensen: wie op reis gaat, wil lekker weer. Troost je: in Edinburgh is het vaak genoeg lekker weer en zo niet, dan valt er ook genoeg te bleven.

De bijzondere architectuur

Qua architectuur is Edinburgh een stad om van te watertanden. Een bijzondere stad ook, want Auld Reekie (‘Oude rokerd’) zoals de stad door inwoners liefkozend wordt genoemd, kent een oud en een nieuw gedeelte. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, maar het verhaal erachter en de visuele uitwerking zijn dit wel.

Edinburgh kent een zeer bijzondere architectuur
Edinburgh kent een zeer bijzondere architectuur

In de 18de eeuw begon Edinburgh te bloeien, althans, een deel van de stad. Een nieuwe generatie rijken kwam op en de nouveaux riches van de stad vonden de oude, vervuilde straten maar niets. Architect Henry Playfair kreeg de opdracht om ‘new town’ te ontwerpen: een nieuw gedeelte van Edinburg met een fris elan. De hogere middenklasse en welgestelden nestelden zich in New Town, terwijl lagere burgers wegkwijnden in het vieze Old Town met z’n schimmige straatjes en open riolen.

Niet langer schimmig

Vandaag de dag is de armoede uit Old town grotendeels verdwenen. Wat rest, is een stad met een prachtig contrast: hoger gelegen delen met brede wegen en indrukwekkende facades kijken uit op schaduwrijke, slingerende weggetjes met anonieme panden met mysterieuze kleine raampjes. Het schimmige is er vanaf, het mysterieuze blijft.

Old Town: ooit voor de paupers, nu zeer charmant
Old Town: ooit voor de paupers, nu zeer charmant

Eclectisch genieten

Edinburgh heeft echter veel meer te bieden dan louter mooie architectuur. Het is een bijzonder eclectische stad met allerlei soorten vermaak en een bruisend nachtleven. Chique hotels wisselen elkaar af met toffe cocktailbars, moderne restaurants en edgy clubs, soms zelfs binnen één straat. De Schotten weten wel hoe je een feestje bouwt en tijdens een avond uit kijk je dan ook je ogen uit. En spits jij je oren, want de praatgrage Schotten worden naarmate de avond vordert steeds minder goed te verstaan. Het heeft zijn charme.

Whisky!

Wie aan Schotland denkt, denkt natuurlijk aan whisky en allemachtig: wat kan de whiskyliefhebber hier zijn hart ophalen. De stad kent talloze fantastische slijterijen, whiskycafés en proeverijen. Het is sowieso een stad die in het teken staat van genieten, met veel toffe bars, terrasjes en (eenvoudige) keukens uit alle windstreken.

Verwacht dit soort fraaie straten met toffe winkels en bars
Verwacht dit soort fraaie straten met toffe winkels en bars

Een levendig voorjaar

Vanaf het voorjaar zijn er doorlopend toffe festivals in en om de stad te bezoeken. Een tripje naar het kasteel dat trots op een heuvel boven de stad uitsteekt, is een must-do, evenals een bezoek aan de dierentuin of één van de vele musea.

Kort gezegd: Edinburgh is een samensmelting van alles wat een stedentrip tof maakt: cultuur, natuurlijk, vriendelijke mensen, een spannend nachtleven en nog veel meer. Enthousiast? Boek dan nu voordelig een retour via easyJet.

In samenwerking met easyJet

15-02-2017 - Redactie