E-bike etiquette: 5 do’s en don’ts op een elektrische fiets
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fdos-en-donts-e-ike-elektrische-fiets-cowboy.jpg)
Voorheen waren het vooral de grijze bolletjes die jou inhaalden op schelpenpaadjes, nu is de elektrische fiets mainstream. Het voordeel van die grijze bolletjes is dat ze zich goed aan de regels houden, in tegenstelling tot de nieuwe generatie. Vijf do’s en don’ts voor bestuurders van een e-bike.
Afgelopen vrijdag maakte de fietsersbond bekend dat Veenendaal de fietsstad van het jaar is. Maar fietspaden zijn er met de opkomst van de e-bike niet veiliger op geworden. Onderzoek van de ANWB in Utrecht wees twee jaar geleden uit dat driekwart van de fietsers zich niet meer veilig voelt op het fietspad. Hetzelfde percentage zegt volgens de Fietsen123 dat het verkeer asocialer is geworden. Wat kunnen bestuurders van een elektrische fiets doen om fietspaden in zowel de natuur als in steden veilig te houden? Vijf do’s en don’ts op een rij.
1. Geef richting aan op je e-bike
Het internet staat vol met lijstjes aan ergernissen in het verkeer. ‘Geen richting aangeven’ is vervelend bij elk voertuig en de elektrische fiets is daar geen uitzondering op. Weet als bestuurder van een e-bike dat andere verkeersdeelnemers niet aan je kunnen zien of jij links, rechts of rechtdoor gaat. Niets is een kleinere moeite dan even de hand uit te steken.
2. Hang niet de wielrenner uit
Zowel fietsers als automobilisten vinden wielrenners de grootste irritatie in het fietsverkeer. Ze rijden snel, vaak met meerdere mensen naast elkaar en koersen bovendien onvoorspelbaar over de weg. Wat je als bestuurder van een elektrische fiets moeten weten: wat betreft snelheid ben je een soort wielrenner. Met vaak zo’n 25 kilometer per uur rijdt een e-bike sneller dan wat je traditioneel in het verkeer van fietsers gewend bent. Weet dat die hogere snelheid betekent dat anderen minder tijd hebben om op je te reageren. Het is dus extra belangrijk voorspelbaar en transparant te zijn in je gedrag. Gedraag je dus niet als een wielrenner.
3. Zet je smartphone even uit als op de elektrische fiets stapt
Net zoals wielrenners vormt ook het gebruik van smartphones een grote bron van ergernis in het verkeer. Als je hem nodig hebt voor navigatie, klik hem dan in een daarvoor bestemde houder op het stuur. Whatsappen of browsen op je telefoon terwijl je fietst? Niet doen. Het is al strafbaar en de ANWB heeft al een verzoek ingediend tot hogere straffen. Bellende of appende fietsers zijn volgens het eerdergenoemde onderzoek vaak betrokken bij ongelukken en ook deze ergernis is erg gemakkelijk te voorkomen.
4. Fiets niet naast elkaar
Of het nu wielrenners zijn of groepen jongeren op weg naar school: we irriteren ons allemaal wel ooit aan tweewielers die met te veel mensen naast elkaar rijden. De elektrische fiets brengt daarin geen verandering. Zorg dat snorfietsen, wielrenners en andere e-bikers je gemakkelijk kunnen passeren. Twee mensen op een e-bike naast elkaar zijn al snel breder dan een flinke bakfiets.
5. Schat de situatie in
Rotondes en onoverzichtelijke verkeerssituaties worden ook vaak genoemd als ergernis in het verkeer. Van de fietsers die ooit een ongeluk hadden, zegt meer dan de helft dat het niet aan henzelf lag. Het is een goed idee om toch ook een keer in spiegel te kijken. Probeer daarom bij elke situatie in te zien dat als de situatie voor jou onoverzichtelijk is, het dat ook voor een ander zo is. Kom dus niet met een noodvaart over een lastige rotonde gereden, rem af bij scherpe bochten. Zo maken we elkaar het leven gemakkelijker.
Next level e-bike
Kortom: neem een voorbeeld aan de grijze bolletjes op schelpenpaadjes, op hun fiets na. Die enorme accu op je pakjesdrager wil je niet. Eén van onze favorieten is deze slimme en vooral mooi vormgegeven e-bike van de Belgische fietsenbouwer Cowboy. Nog aardig betaalbaar ook. En wist je dat Harley-Davidson ook een elektrische fiets krijgt. Daarover lees je hier meer.