Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 5 jun 2020

Dyson deelt nieuwe informatie en foto’s van elektrische auto met 1.000 km range

Wie in de toekomst in een Dyson wil rijden, zal op de welbekende stofzuiger moeten gaan zitten. De geplande elektrische auto waar de fabrikant aan werkte gaat er namelijk niet komen. Ondanks dat de oprichter van het bedrijf er zelf nog een half miljard dollar in pompte, bleek een EV met een range van 1.000 kilometer niet commercieel haalbaar. Maar als hij er was gekomen, dan had hij er zo uitgezien.

Eerder vertelde we je al uitgebreid over deze Tesla-killer en waarom grote baas James Dyson in oktober 2019 de stekker uit het project trok. In een interview met de The Times liet de grote baas weten dat ze goed op weg waren, maar dat het commercieel gewoon niet haalbaar was. Zonde, want de accutechniek klonk zeer veelbelovend.

Dyson had grootse plannen

Dankzij een solid-state batterij zou de Dyson elektrische auto bijna 1.000 kilometer kunnen rijden op één lading. De stofzuigerfabrikant beweerde zelfs dat deze range gehaald kon worden als je 112 km/u rijdt op een koude winterdag met de verwarming aan en de radio op vol volume. Daar kan de huidige koploper op dit gebied, Tesla, nog een puntje aan zuigen.

Dyson elektrische auto
Het eerste prototype. (Afbeelding: Dyson)


(video: Dyson)

Maar het was commercieel niet haalbaar. Dat is alles wat het bedrijf te zeggen heeft over het mislukken van dit project. In een nieuwe blogpost op de website van Dyson probeert het bedrijf er een positieve draai aan te geven. Zo stellen ze dat deze auto veel problemen waar traditionele elektrische auto’s mee worstelen heeft weten op te lossen. Welke dat zijn en hoe het bedrijf deze heeft opgelost, wordt alleen niet genoemd in het artikel.

De aandrijflijn van Dyson

Dyson zelf wil het vooral hebben over de zeer efficiënte aandrijflijn. Deze bestaat uit hun eigen digital electric motor, een single speed transmission en hun hypermoderne power inverter. Helaas wordt nergens uitgelegd waarom deze aandrijflijn zo uniek is ten opzichte van die van andere elektrische auto’s.

Tesla-killer
James Dyson met zijn elektrische auto. (Afbeelding: Dyson)

Onhaalbaar project

Experts noemen de elektrische auto van Dyson dan ook vooral een ambitieuze droom die moeilijk waar te maken is. Hoewel de stofzuigerfabrikant veel verstand heeft van accu’s, is een elektrische auto toch echt wat anders dan een stofzuiger. Misschien als er een grote autofabrikant was ingestapt had het wat kunnen worden, maar in deze vorm was een exclusieve elektrische auto met een kleine oplage het maximaal haalbare geweest. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Dyson elektrische auto
Zo had hij eruit moeten gaan zien. (Afbeelding: Dyson)
Tesla-killer
Oprichter James met zijn elektrische auto. (Afbeelding: Dyson)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dyson deelt nieuwe informatie en foto’s van elektrische auto met 1.000 km range
Sluiten