Dweilmachine-bestuurder maakt NHL debuut en wordt de held van de dag

Afgelopen weekend maakte de 42-jarige Dave Ayres zijn debuut op het hoogste niveau van het Amerikaanse en Canadese ijshockey. De doelman mocht in de NHL namens zijn club, de Carolina Hurricanes, een groot deel van de wedstrijd het doel verdedigen. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar dat is het wel. Hij staat namelijk niet onder contract als speler. Normaalgesproken is Dave de man die op de dweilmachine zit.

Dave Ayres is dus regelmatig op het ijs te vinden, maar niet als de klok loopt. Hij komt namelijk alleen tussen de kwarten door het ijs op om met zijn zamboni de boel weer glad te trekken. Een belangrijke baan, maar afgelopen weekend was hij voor het eerst ook sportief belangrijk voor zijn club. Doordat er twee goalies geblesseerd raakten, moesten de Carolina Hurricanes op eens op zoek naar een vervanger.

Zamboni bestuurder maakt NHL debuut

Daarbij kwamen ze dus uit bij de 42-jarige dweilmachine bestuurder. Op dat moment was hij namelijk de beste keuze. Dave speelde tot vijf jaar geleden in de topklasse van de amateurs en weet dus wel hoe hij een puck moet stoppen. Toch was het voor hem behoorlijk schrikken, want een wedstrijd op het allerhoogste niveau tegen de Toronto Maple Leafs is toch wel andere koek.

Samenvatting van de wedstrijd:

In een bij elkaar gesprokkeld tenue ging hij het ijs op, werd even snel ingespeeld en moest toen aan de bak. Ondanks alle spanning maakte hij een uitstekende indruk. Met enkele goede reddingen hield hij zich goed staande op het allerhoogste niveau. Tien keer moest hij in actie komen en wist acht keer redding te brengen. Dat was voldoende om de overwinning binnen te halen. Ondanks dat Dave twee keer geklopt werd, wonnen de Carolina Hurricanes met 6-3.

Een dag om nooit meer te vergeten

Na afloop was Dave de grote man en mocht hij onder luid applaus een ereronde maken. Eenmaal bij de pers aangekomen blikte hij terug op deze bijzondere avond: “Het was prachtig. Ik sta vaker op het ijs, maar dan zonder publiek. Met de fans erbij is het een totaal andere ervaring. Dit doe je een keer in je leven.”

Bescheiden prijs

Als beloning mocht de onverwachte held van Carolina zijn wedstrijdshirt houden en kreeg hij een vergoeding van 500 dollar.

Lees ook: Penaltykiller Petr Cech beleeft droomdebuut als ijshockeykeeper

Reageer op artikel:
Dweilmachine-bestuurder maakt NHL debuut en wordt de held van de dag
Sluiten