Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Drie manieren om duurzamer met je geld om te gaan

Ook jouw manier van uitgeven is van invloed op het klimaat. Maar hoe ga je duurzamer met geld om? Drie tips die al een wereld van verschil maken.

Waarschijnlijk drink je water uit een hervulbare fles in plaats van een plastic flesje, eet je minder vlees en scheid je jouw afval, omdat je duurzaamheid belangrijk vindt. Maar heb je ook al eens over nagedacht waar je geld naartoe gaat? Dat heeft namelijk meer impact op de planeet dan je misschien denkt.

Duurzaamheid en geld

Wat voor je spaarrekening geldt, gaat ook op voor de strijd tegen klimaatverandering: alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen. Draag je steentje bij tegen de opwarming van de aarde, door duurzaamheid in acht te nemen wat betreft jouw geldzaken.

1. Switch naar een groene bank

Je staat er misschien niet bij stil, maar jouw bank investeert je spaargeld. Wil je niet dat jouw geld geïnvesteerd wordt in zaken als wapenhandel en fossiele brandstoffen? Dan kun je het best overstappen naar een zogenaamde groene bank.

Bij de Eerlijke bankwijzer, een vergelijkingstool van onder andere Amnesty International en Milieudefensie, kun je zien hoe jouw huidige bank en andere banken scoren op het gebied van klimaatverandering, mensenrechten, wapens en twaalf andere vlakken.

2. Investeer duurzaam

Duurzaam beleggen is een win-win: je laat jouw geld voor je werken, maar ook voor de planeet. Hierbij investeer je alleen in bedrijven die het beste voor hebben met de planeet.

Je kunt duurzaam investeren door bij een groene bank te beleggen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar ETF’s en fondsen die alleen in duurzame bedrijven investeren. Die zijn er genoeg. Check wel altijd welke aandelen er in zo’n fonds zitten en of deze bedrijven aan jouw definitie van duurzaamheid voldoen.

3. Heb een groen budget (levert je ook nog wat op)

Wat bedoelen we met een groen budget? Eigenlijk simpelweg dat je groenere keuzes maakt bij de uitgaven die je doet. Een aantal voorbeelden:

  • Voorkom voedselverspilling door je maaltijden te plannen, een boodschappenlijstje te maken en te meal-preppen
  • Gebruik apps als Too Good To Go en koop producten bij de supermarkt met korting, omdat ze bijna over de datum zijn. Daar is nog helemaal niets mis mee – anders zouden ze het niet mogen verkopen
  • Investeer in producten die je kunt hergebruiken
  • Koop minder online en meer tweedehands
  • Vlieg minder, en begin daarbij bijvoorbeeld met maximaal één keer per jaar

Het leuke is: vaak bespaar je hier nog eens geld mee ook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.